Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan kiderülhet, hány tanár távozott a státusztörvény miatt

2023. szeptember 30., szombat 15:41

A Belügyminisztérium a jövő héten, október 5-én hozhatja nyilvánosságra azt, hogy pontosan hány tanár hagyta ott a pályát az utóbbi hetekben a pedagógusok státusztörvénye miatt.

Egyesek szerint a státusztörvény tovább súlyosbította a tanárhiányt, és nem kevés pedagógus mondott fel miatta. A kormányzat nevében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban csak egy becslést árult el a legutóbbi Kormányinfón, konkrét szám még nem látott napvilágot.

Azóta pénteken le is járt a határideje annak, hogy a pedagógusok nyilatkozatot tegyenek arról, hogy a törvény miatt elhagyják a pályát. A Népszava emiatt megkérdezte a Belügyminisztériumot arról, hogy hány tanár hagyta abba a tanítást a törvény miatt. A tárca válaszképp azt írta: 

a státusztörvényt elutasító pedagógusok pontos száma legkorábban várhatóan október 5-én, jövő hét csütörtökön áll majd rendelkezésre.

Válaszukban hozzátették azt is, hogy a „különböző jóslatokkal szemben tömeges pályaelhagyás nem történt”.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás ugyanerről azt mondta, hogy becsléseik szerint 1000-1200 pedagógus tehetett nyilatkozatot szeptember 29-éig, de ebben azok a pedagógusok nincsenek benne, akik a nyáron már a pályaelhagyás mellett döntöttek. 

A PSZ elnöke arról is beszélt, hogy tapasztalataik szerint leginkább a fiatalabb, mobilisabb tanárok hagyják ott a pályát a státusztörvény miatt, ami azért is problémás, mert fiatal pedagógusból van a legkevesebb. „A kollégák jelentős része 50 év feletti, többségük nő, akik alig várják, hogy a nők korkedvezményes nyugdíjazásával távozhassanak. Addig csak túl akarnak élni” – fogalmazott.

Rovatok