Index Vakbarát Hírportál

Miért kell a magyar parlamentnek űrpolitikai csoport?

2023. szeptember 30., szombat 11:42

Hétfőn indult a parlament őszi szezonja, a szokásos csörték mellett egy bejelentés is történt: űrpolitikai csoportot hoztak létre az Országgyűlésben. A csoport egyik tagját, az űrkutatásért felelős miniszteri biztost, Ferencz Orsolyát kérdeztük.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke hétfőn bejelentette, hogy űrpolitikai csoportot hoztak létre a parlamentben, az alábbi személyek részvételével:

Ferencz Orsolyánál arról érdeklődtünk, hogy miért alakult űrpolitikai csoport a parlamentben, valamint milyen feladatai lesznek a résztvevő képviselőknek.

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos lapunk kérdésére kifejtette, Magyarország az Európai Interparlamentáris Űr Konferencia (EISC) osztrák elnöksége alatt meghívást kapott, hogy részt vegyen a szervezet munkájában. Az EISC 1999-ben alakult az űrpolitikában érdekelt európai nemzeti parlamentek parlamentközi együttműködésének állandó fórumaként, hogy elősegítse a nemzeti politikák kölcsönös megértését és összehangolását az európai országok parlamentjei között, és fórumként szolgáljon az európai űrszektor főbb kérdéseinek elemzésére.

Ennek feltétele, hogy a tagországok parlamentjeiben alakuljanak űrpolitikai munkacsoportok. Így hasonlóan a tizenhárom másik tagországéhoz, létrejött egy ilyen csoport a magyar Országgyűlésben is. Ennek tagjai a terület szempontjából releváns bizottságok elnökei. Hazánk teljes jogú tagjává vált idén a testületnek, míg Finnország megfigyelői státuszt kapott, valószínűleg jövőre kapja meg a teljes jogú tagságot

– fogalmazott Ferencz Orsolya.

Készülnek a magyar űrhajósjelöltek

A Magyar Űrhajós Program (Hunor) márciusi sajtótájékoztatóján mutatták be azt a négy űrhajósjelöltet, akik sikeresen teljesítettek a kiválasztási folyamatban. Közülük valaki a Nemzetközi Űrállomáson végezhet kutatómunkát.

Lapunk páros interjúkat készített a jelöltekkel, az első páros interjúnk Cserényi Gyulával és Szakály Andrással jelent meg, a második Kapu Tiborral és Schlégl Ádámmal.

Ferencz Orsolya jelentős fejleménynek nevezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltban aláírta Magyarország nevében azt a szerződést az amerikai partnerrel, amely az űrhajósprogram megvalósítását biztosítja.

Eközben itthon tart az űrhajósjelöltek elméleti és fizikai felkészítése, valamint tudományos programok végrehajtása. Fontos megemlíteni, hogy november 15-ig még lehet projektötletekkel jelentkezni, minden elképzelést megvizsgálnak a szakemberek, és igyekeznek ezek közül minél többet beemelni a programba

– árulta el a miniszteri biztos.

Ferencz Orsolya kitért arra is, hogy Magyarország az Európai Űrügynökségben folyamatosan növeli részvételét, ennek megfelelően mára a magyar vállalatok különösebb akadály nélkül vehetnek részt az európai űrprogramokban, fejlesztve ezzel képességeiket.

„Ezek közül említeném az egyik legjelentősebbet, az Ariel programot. Nemrég magyar kisdiákok vehettek részt a Török Űrügynökség által szervezett űrtáborban. Nemsokára kezdődik Bakuban a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus (IAC), amelyen számos magyar cég fog bemutatkozni” – hangsúlyozta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok