Index Vakbarát Hírportál

Párbeszéd: védett növényeket pusztítottak ki a gödi Samsung-gyár miatt

2023. október 1., vasárnap 16:04

A Demokratikus Koalíció értesülése szerint az iváncsaiaknak a helyi üzem közelében évek óta elviselhetetlen zajjal kell együtt élniük. A Párbeszéd pedig úgy tudja, hogy a gödi Samsung-gyár miatt védett növényeket pusztítottak ki.

Kocsis-Cake Olivio, a párt környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminisztere a DK Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Iváncsán arra panaszkodnak a lakók, hogy a gyár közelében éjjel-nappal szünet nélküli dübörgést hallanak. A Demokratikus Koalíció szerint az esetből kiindulva az országban működő összes akkugyár mellé zajmérőt kellene telepíttetni. 

Szabó Zsolt, Dunaújváros DK-s alpolgármestere hozzátette: az iváncsaiaknak évek óta kell ezzel együtt élniük, miközben a fideszes városvezetés nem tesz semmit az ügyben. Rámutatott: a zajszennyezés ráadásul évek óta éjjel és nappal is meghaladja a megengedett határértéket. Mint fogalmazott, a helyiek szerint az üzem miatt a község levegőminősége is romlott, értesüléseik szerint a gyárban több munkahelyi baleset is történt, a vendégmunkások pedig tömegesen érkeznek. 

Párbeszéd: természetkárosítás is történik

A Párbeszéd elnöke, Szabó Rebeka is megszólalt vasárnap akkugyárügyben. Szintén a közösségi oldalukon közvetített sajtótájékoztatón a gödi Samsung-gyárat hozta fel példaként. „Vízellátása miatt nyolc és fél kilométeren keresztül vízvezetéket, illetve tizenhárom és fél kilométeren szennyvízvezetékeket kell kiépíteni, amire 32 milliárd forintot szán a magyar állam, a Mészáros és Mészáros Zrt. közreműködésével” – emelte ki. 

Hozzátette: a csatornaépítés nemcsak rengeteg pénzbe kerül, a Göd és Sződliget melletti természetvédelmi Natura 2000-es területeken számos fát vágtak ki emiatt, és kipusztítottak több mint négyszáz tő fokozottan védett homoki kikericset, ezek eszmei értéke meghaladja a 40 millió forintot. Mindezt egy gödi civil szervezet derítette ki. 

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője jelezte, írásbeli kérdést nyújt be az Agrárminisztériumnak, hogy megtudja, mit kívánnak tenni a további természetkárosítások ellen, továbbá adatigényléssel fordul az ügyben a Duna–Ipoly Nemzeti Park vezetéséhez – írja az MTI.

Rovatok