Index Vakbarát Hírportál

Több évtizedes problémát sikerült megoldani a Balatonnál

2023. október 1., vasárnap 12:10

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, az új kongresszusi központ a konferenciaturizmus balatoni fővárosává teszi Balatonfüredet. A beruházás tízmilliárd forintból valósult meg a miniszter elmondása szerint.

Gulyás Gergely kiemelte, Balatonfüred „robbanásszerűen” fejlődött a mögöttünk hagyott évtizedekben. A rendszerváltás óta nem kérdés, hogy az északi part leglátogatottabb településévé vált. Volt azonban egy hiányosság, amelyet be kellett tölteni,

egy ilyen jelentőségű városnak szüksége van egy konferenciaközpontra

– tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely a beruházás jelentőségéről szólva megjegyezte, évtizedek óta probléma a Balatonnál, hogy míg nyáron turistákkal telnek meg a települések, ősztől kora tavaszig nem lehet a szálláshely-kapacitásokat a nyárihoz hasonlóan betölteni.

A kongresszusi központ azonban azt is szolgálja, hogy az őszi, téli, tavaszi időszakban is sokan jöjjenek Balatonfüredre a Balatonhoz, és tartsanak itt rendezvényeket – közölte.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint Magyarországon tavaly mintegy százezer vállalkozás foglalkozott turizmussal, és ezek csaknem négyszázezer embernek biztosítottak munkahelyet.

Tizennégymillió vendég megközelítőleg negyvenmillió vendégéjszakát töltött Magyarországon

– mondta, hozzátéve, hogy a turizmus a magyar gazdasági össztermék mintegy 12 százalékát állította elő.

Bóka István (Fidesz–KDNP), Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta, az elmúlt években látták, hogy növelni kell a város gazdasági erejét és a helyi vállalkozások jövedelemtermelő képességét, de azt is látták, hogy vannak határok. Nem zsúfolható tovább a főszezon, az amúgy is erős hétvégék időszaka – mutatott rá. Úgy fogalmazott, ebből nyújt kitörési pontot a konferenciaturizmus, amely akkor hoz vendégeket, amikor más ágazatokban kevesebben vannak.

A polgármester szerint a kongresszusi központ fenntartható fejlesztésként valósult meg, bevételtermelése mellett közvetett módon 3-4 százalékkal fogja növelni a kereskedelmi szálláshelyek töltöttségét.

Bóka István hozzátette,

a városban működő szállodák biztosítani tudják majd a központ kiszolgálását.

Régóta dédelgetett álom vált valóra

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett, olyan célt sikerült elérni, amelyre a balatonfürediek régóta vágytak. Egy színvonalas közösségi tér igénye már rég megfogalmazódott Balatonfüreden, egy olyan beruházásé, amely méltó a városhoz, illetve a helyiek és a gazdaság érdekeit is szolgálja.

Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programot megvalósító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója jelezte, az elmúlt öt évben egy új kreatív kulturális régió megerősítésén és reflektorfénybe helyezésén dolgoztak a térségben, hiszen Veszprém már a pályázati szakaszban felismerte, hogy igazán sikeres csak a környező településekkel lehet.

A Balatonfüred Kongresszusi Központ 2018-ban indult fejlesztése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) több mint 4,5 milliárd forint európai uniós forrást nyert el, ezt egészítette ki az önkormányzat a saját költségvetéséből, valamint az állam is jelentős összeggel támogatta az összességében mintegy tízmilliárd forintos beruházást.

A volt Huray utcai piac, majd murvás és aszfaltos parkoló 16 400 négyzetméteres területén egy 1200 férőhelyes, 4500 négyzetméteres, multifunkcionális rendezvényközpont épült, alatta egy 284 férőhelyes mélygarázst alakítottak ki.

A központ konferenciák, rendezvények és színházi előadások helyszínéül szolgál majd, továbbá egy kiállítótérrel is kiegészült, amely a V4-országok közös történelmi múlt tematikájú világörökségi helyszíneit mutatja be.

Rovatok