Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter nagyon örül a szlovák választások eredményének

2023. október 1., vasárnap 15:40

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter örül annak, hogy „Szlovákiában egy megkérdőjelezhetetlenül demokratikus választáson az emberek egyértelmű döntést hoztak”.

A miniszter Facebook-bejegyzésében azt írta: a választások eredménye esélyt ad arra, hogy Szlovákiában újra stabil kormány alakuljon, és a szlovák–magyar kapcsolatok tovább fejlődjenek.

Az elmúlt években minden olyan eredmény, amely segítette a két ország kapcsolatait – mint a hídépítés vagy a határátkelőhelyek megnyitása –, mind a Robert Fico korábbi kormányával kötött megállapodások eredménye 

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Robert Fico emellett ugyanúgy gondolkodik a háborúról, a migrációról és a genderügyről, mint Magyarország. Győzelme komoly esélyt kínál a V4-szövetség megerősödésére

– tette hozzá. „Blahoľeláme a prajeme veµa úspechov! (Gratulálunk, és sok sikert!)” – írta Szijjártó Péter.

A Smer nyerte a választásokat 

Robert Fico pártja, az Irány (Smer–SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas–SD), 15,3 százalékos eredményt produkálva.

AZ EDDIG NYILVÁNOSSÁGRA HOZOTT RÉSZEREDMÉNYEK SZERINT ÖSSZESEN 7 PÁRT JUT MAJD AZ ÚJ POZSONYI TÖRVÉNYHOZÁSBA, KÖZÖTTük NINCS OTT A FELVIDÉKI MAGYAR PÁRT, A SZÖVETSÉG.

A 94,6 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint a pozsonyi parlamentbe jutott az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,1 százalékkal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,8 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,7 százalékkal.

Rovatok