Index Vakbarát Hírportál

Újabb fejezet nyílt a kormány és a főváros háborújában

2023. október 2., hétfő 05:50

A főváros a nyár elején indított pert a kormány ellen, mert kifogásolta, hogy a szolidaritási hozzájárulás miatt több pénzt fizet be, mint amennyit a közszolgáltatások ellátására kap. A bíróság döntése szerint az államkincstár nem vonhatja le a fővárostól a be nem fizetett adót. Az állam megfellebbezi az ítéletet.

A per jelenleg másodfokon zajlik, a bíróság azonnal megítélte a jogvédelmet a főváros számára – tudósít az RTL.

Érzi a bíróság is, hogy nincs ez rendjen. Innentől kezdve az állam nem tudja inkasszóval a számlánkról levonni ezt a pénzt. Nyilvánvaló, hogy egy azonnali jogvédelem nem pernyereség, de arra jó, hogy legalább likviditási szempontból kicsit levegőt vehessünk

– mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. 

Karácsony Gergely szerint elfogadhatatlan, hogy az állam nem ad pénzt a közszolgáltatásokra, miközben elveszi a főváros pénzét. „Sem erkölcsileg, sem alkotmányosan, ezt nem lehet” – tette hozzá a főpolgármester.

Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, hogy az Államkincstár nyilván fellebbezéssel fog élni, hozzátéve, hogy az állam nem fog belenyugodni a jogvédelemről szóló döntésbe. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a jogvédelem nem is érinti azt a pert, ami arról szól, hogy Budapestnek be kell fizetnie a szolidaritási hozzájárulást. 

Nem tudok elképzelni egy olyan bírósági döntést, ami egy jogszabályban szereplő adófizetési kötelezettség befizetése alól mentesít egy intézményt vagy önkormányzatot

– mondta Gulyás Gergely. 

Rovatok