Index Vakbarát Hírportál

Készenléti rendőr mentette meg egy sofőr életét az M5-ösön

2023. október 2., hétfő 17:25

Éppen egy őrizetest kísért a Készenléti Rendőrség (KR) Regionális Bevetési Igazgatóságának két járőre 2023. szeptember 30-án késő este Szegedről Nyírbátorba, amikor az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, az Örkényi Pihenőnél egy balesetet szenvedett autót vettek észre.

A rendőrök látták, hogy az autó a külső sávban keresztben áll, és az eleje, valamint a bal oldala totálkárosra tört. Ahogy közelebb értek, azt is észlelték, hogy a szervízsávban a földön fekszik egy férfi, akit többen körbeállnak.

A közlemény szerint a készenléti rendőrök ekkor szolgálati autójukkal megálltak, majd Rózsa Ottó törzsőrmester a fekvő emberhez sietett, míg társa az autóban maradt, hogy az általuk szállított őrizetest felügyelje.

A törzsőrmester látva, hogy a sérült férfi jobb lábfeje szilánkosra tört, és folyamatosan dől belőle a vér, arra törekedett, hogy a vérzést mielőbb csillapítani tudja. Észlelte ugyanis, hogy a sérült ekkorra már több mint másfél liter vért veszíthetett.

Rózsa Ottó törzsőrmester az ott tartózkodó egyik kamionsofőrtől gumipókot kért, és azzal szorította el a férfi combtövét. Ettől a vérzés ugyan csillapodott, de teljesen nem állt el. Így a járőr a rendőrautó egészségügyi dobozából gézcsíkot vett elő, és azzal készített szorítókötést a sérült térdhajlatában, hogy az elvérzést megakadályozza.

Az elsősegélynyújtás közben folyamatosan beszélt a férfihez, akiről később igazolványa alapján kiderült, hogy egy 22 éves albán férfi. A rendőr angolul próbálta nyugtatni a sokkos állapotban lévő külföldi sofőrt, akit így igyekezett ébren tartani, hogy elkerülje ájulását.

Ezt követően értek oda a katasztrófavédők és a mentősök, valamint a rendőrök. A mentőápoló megkezdte a férfi elsődleges vizsgálatát és ellátását. Elmondta, hogy azonnali műtéti beavatkozásra van szüksége a férfinek. Hangsúlyozta, hogy ha a vérzéscsillapítást nem kezdte volna meg a rendőr, akkor a sérült a vérveszteségbe bele is halhatott volna.

Az albán fiatalembert végül a mentők stabil állapotban szállították kórházba. A baleset körülményeit a Dabasi Rendőrkapitányság vizsgálja – olvasható a közleményben.

Rovatok