Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin a Nobel-díjasainkról: Még csak kedd van!

2023. október 3., kedd 13:46 | aznap frissítve

Lassan a hét minden egyes napjára jut egy magyar Nobel-díj. Hétfőn Karikó Katalin az orvosi, kedden pedig Krausz Ferenc a fizikai kategóriában kapta meg az elismerést. Novák Katalin államfő szívből gratulált a díjhoz, Karácsony Gergely szerint ez elképesztő, Varga Judit szerint ez a magyar sikerek hete. Gyurcsány Ferenc szerint ilyen még soha nem volt a magyar tudományos életben. A Facebook magyar buborékját felrobbantotta az újabb siker.

„Micsoda büszkeség! Szívből gratulálok Krausz Ferencnek a fizikai Nobel-díjhoz! És még csak kedd van!” – írta közösségi oldalán Novák Katalin, miután a Németországban élő magyar tudósnak ítélték az elismerést. Hétfőn Karikó Katalin kutatótársával, Drew Weissmannal az mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséért kapta meg a legrangosabb tudományos díjat, ő az első magyar Nobel-díjas nő.

Krausz Ferencnek és társainak az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásáért ítélték a rangos díjat 2023-ban.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint elképesztő, hogy Krausz kapta a díjat, két társával, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva.

Micsoda hét! Olyan, amilyen még soha nem volt a magyar tudományos életben. Második tudósunk kapott két napon belül Nobel-díjat. Micsoda hét, micsoda magyar tudósok!

– reagált Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

Varga Judit, a Fidesz leendő EP-listavezetője szerint „úgy látszik, a mostani a magyar sikerek hete”.

Az irodalmi Nobel-díj lesz a következő? 

Az elmúlt években mindig az irodalmi Nobel-díj esélyesei között tartották számon Krasznahorkai Lászlót és Nádas Pétert. Most annyiban változott a helyzet, hogy Krasznahorkai még esélyesebb, hiszen sosem volt ilyen előkelő helyen a fogadóirodák listáin.

A LEGNAGYOBB ESÉLYES JON FOSSE, ŐT KRASZNAHORKAI, MAJD GERALD MURNANE ÉS MIRCEA CARTARESCU KÖVETI. NÁDAS IS BENNE VAN a TOP HÚSZBAN, OLYAN SZERZŐK TÁRSASÁGÁBAN, MINT HARUKI MURAKAMI, SALMAN RUSHDIE ÉS MICHEL HOUELLEBECQ.

Bob Dylan 2016-os irodalmi Nobel-díja után érthető, hogy az esélyesek között popzenészek is szerepelnek. A listán megtalálhatjuk Patti Smitht, Joni Mitchellt, Paul McCartney-t és Lana Del Reyt. Az irodalmi kategória győztesét csütörtökön jelentik be.

Rovatok