Index Vakbarát Hírportál

A Mi Hazánk szerint lebukott a Momentum egyik képviselője

2023. október 4., szerda 16:35

Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa azt állítja, hogy lebukott Bedő Dávid, mert eltitkolta svéd állampolgárságát. A Momentum képviselője viszont korábban már beszélt róla, hogy félig svéd.

„Eltitkolta önéletrajzából svéd állampolgárságát a Momentum frakcióvezető-helyettese, Bedő Dávid, aki legutóbbi interpellációjában is Svédország érdekében szólalt fel, persze ezt a nem mellékes indíttatását ott sem említve. Nyilvánossá kell tenni a képviselők kettős állampolgárságát, amelynek már a megléte is nemzetbiztonsági kockázatot jelent, de különösen az, ha ez a tény titkos” – olvasható a Novák Előd által jegyzett közleményben.

A Mi Hazánk alelnöke azt állítja, hogy „egy Momentumból kilépett, csalódott tagnak köszönhetően szereztem tudomást arról, és dokumentumokkal tudom bizonyítani, hogy Bedő Dávid svéd állampolgársággal is rendelkezik, apja még Svédországban született”.

Bedő Dávid egyébként augusztus végén, a Tranzit politikai fesztiválon már beszélt arról, hogy apai ágon félig svéd. A Momentum politikusa akkor Hollik Istvánnal, a Fidesz kommunikációs igazgatójával vitázott, amelyet a helyszínen követtünk végig.

A Mi Hazánk régóta szorgalmazza, hogy az országgyűlési képviselőknek és családtagjaiknak az esetleges egyéb állampolgárságáról nyilatkozniuk kelljen. Novák Előd megemlítette, hogy „az izraeli joggyakorlat jó példa, ott ugyanis nemcsak nyilvános a parlamenti képviselők más állampolgársága, hanem ilyen esetben dönteniük kell: másik állampolgárságukról vagy mandátumukról mondanak le”.

Rovatok