Index Vakbarát Hírportál

Több, a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendeletet is hatályon kívül helyezett a kormány

2023. október 4., szerda 07:37

Több, a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendeletet is hatályon kívül helyezett a kormány – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tavaly decemberben jelentette be, hogy a 2020 márciusában, még a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett hitelmoratóriumot a kormány megszünteti. A moratóriumról szóló kormányrendelet most hatályát vesztette.

A kedd este megjelent Magyar Közlönyből az is kiderült, hogy a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény médiaszolgáltatási díjfizetési kötelezettségre vonatkozó szabályainak veszélyhelyzet esetén történő alkalmazásáról szóló rendeletet is hatályon kívül helyezték.

Mint ismert, a rendelet értelmében a médiaszolgáltatók mentesültek a negyedéves médiaszolgáltatási díjfizetési kötelezettség alól.

Hatályát vesztette még a Munkavállalói Résztulajdonosi Programról szóló törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló kormányrendelet is, amely kimondta, hogy nem szüneteltethető meg azok nyugdíjellátása, akik a közszféra meghatározott területén dolgoznak.

Továbbá hatályát vesztette a veszélyhelyzet ideje alatt egyes közigazgatási hatósági eljárásokra és hatósági ellenőrzésekre vonatkozó eltérő közlési szabályokról szóló kormányrendelet is.

Illetve, módosult a veszélyhelyzetben teendő intézkedések keretében gazdálkodó szervezetek működésének a magyar állam felügyelete alá vonásáról szóló kormányrendelet.

Ennek értelmében a kormány a veszélyhelyzet megszűnését követően csak akkor vonhatja állami felügyelet alá az energetikai cégeket, ha hadiállapotot vagy szükségállapotot hirdetnek ki.

Rovatok