Index Vakbarát Hírportál

Lezárult egy csaknem 400 millió forintos fejlesztés Gyulán

2023. október 5., csütörtök 09:01

Befejeződött a települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésének harmadik üteme Gyulán, amelyre 397 millió forintos uniós támogatást nyert el a Békés vármegyei fürdőváros – közölte az önkormányzat.

A forrást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből nyerték el, 80,6 millió forintból Gyula egyik városrészén, a Paradicsomi lakótelepen 500 méternyi zárt csatornát építettek újjá.

A felújítás a Nagysándor József utca 1–4. és a Lahner György utca 1–8. alatti ingatlanokat érintette, ahol a csapadékvíz-elvezető rendszert újra kiépítették egészen a lépcsőházaktól kezdve.

A beruházásra azért volt szükség, mert a lakótelepi emeletes házak tetővizét elvezető rendszer és az út alatti elvezetőrendszer megrongálódott. A nyárfák gyökerei belenőttek a csapadékcsatornába, széttörték azokat, emiatt az eső a földet folyamatosan belemosta a csatornába, amely így nem tudta elvezetni a vizet.

Három ütemben valósult meg a beruházás

A fejlesztés egy beruházássorozat harmadik üteme volt a lakótelepen. Az első ütem 11 utca (541 méter), a második pedig 14 utca (326 méter) csapadékvíz-elvezető rendszerét érintette.

A fennmaradó összegből tizenegy helyen – belterületen és a Gyulavári városrészben – építettek át és újítottak fel csatornákat összesen több mint 3 kilométeren, biztonságosabbá téve ezáltal az egész város belvíz-elvezetési rendszerét.

A fejlesztések során megvalósuló csapadékcsatorna-hálózat alkalmas lesz a mélyebben fekvő, kritikus elöntési helyeken felhalmozódó csapadékvíz elvezetésére – írták.

Rovatok