Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hány tanár mondott fel a státusztörvény miatt

2023. október 5., csütörtök 13:14

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt az idei tanévkezdésről, a pedagógus-életpályáról, a tanárképzésre jelentkezők számáról is. Közlése szerint összesen 1205 pedagógus nyilatkozott úgy, hogy nem szeretne életpályatörvényt, miközben szeptember 16. óta 460 új pedagógus kezdte meg a tanítást állami iskolában.

Korábban mi is írtunk róla, hogy számos becslés, felmérés és jóslat jelent meg arra vonatkozóan, vajon hányan hagyják el a közoktatást a státusztörvény miatt. Ebben a cikkünkben összeszedtük az elmúlt hónap eseményeit ezzel kapcsolatban. 

A határidő, ameddig nyilatkozni kellett, szeptember 29. volt, és nem sokkal később a Belügyminisztérium közölte, hogy e hét csütörtökön lehet nyilvánosságra hozni a konkrét számot.

Rétvári Bence a Magyar Nemzetnek adott interjújában most közölte is a számot: 

1205 pedagógus, vagyis nagyjából egy százalék nyilatkozott úgy, hogy nem lép át az új életpályatörvény hatálya alá.

Viszont szeptember 16. óta 460 új pedagógus kezdte meg a tanítást állami iskolában, akik már az új életpályatörvény szerint létesítettek új jogviszonyt.   „A pedagógusok 99 százaléka az új jogállást választotta. Elmaradt tehát a felmondási hullám, amire a baloldal és a szakszervezetek hónapok óta biztatták a tanárokat” – fogalmazott. 

Az államtitkár legfontosabb mondatai, megállapításai az alábbiak voltak még az interjúból:

Fontos változás még az oktatásban, hogy az idei tanévtől elsősorban az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) dönt a tankerületi fenntartású iskoláknak szánt magánadományok elfogadásáról, egyes esetekben pedig azok felhasználásáról is. 

Rovatok