Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon ruház be a Nestlé, több új munkahely jön létre

2023. október 5., csütörtök 18:34

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy 280 új munkahely jön létre Bükön a Nestlé Hungária Kft. 90 milliárd forintos beruházása nyomán.

A Nestlé kapacitásbővítő beruházásának nyomán 280 új munkahely jön létre Bükön – írja az MTI. Ez a fejlesztés is hozzájárul ahhoz, hogy idén is megdőljön a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordja Magyarországon – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, hogy a Nestlé 2021 és 2023 között közel 390 millió forintos képzési programot valósított meg, amit a kormány 193 millió forinttal támogatott.

Szijjártó hozzátette azt is, hogy a világ 77 országában jelen lévő Nestlé a termékei 90 százalékát a külpiacokon értékesíti, így a magyar exportteljesítmény is tovább nőhet.

Beszédében az elmúlt évek súlyos válságait is érintette, amelyekből mostanra bizonyos tanulságokat le lehet vonni. Szavai szerint az egyik ilyen, hogy óriási jelentősége van annak, hogy egy-egy ország milyen élelmiszeripari kapacitásokkal rendelkezik, el tudja-e látni magát.

Éppen ezért a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart stratégiai ágazatként kell kezelnünk

– mondta a külügyminiszter.

A tárcavezető ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az élelmiszeripar 145 ezer embernek ad munkát, és lényeges cél, hogy az ágazatban minél nagyobb arányt képezzenek a hazai alapanyagok és eszközök. A miniszter közölte, hogy 2020-ban a magyar élelmiszeripar termelési értéke 3800 milliárd forint volt, tavaly pedig 6500 milliárd forint.

Mint fogalmazott, az idei év első hét hónapjában is nyolcszázalékos bővülést jegyeztek fel, így már addigra meghaladta a teljesítmény a 3700 milliárd forintot, ami jó esélyt ad arra, hogy idén is csúcs születhessen.

Ez természetesen nem lenne lehetséges akkor, ha a legnagyobb magyar élelmiszeripari vállalatok nem hajtanának végre folyamatosan nagymértékű kapacitásnövelő és technológiafejlesztő beruházásokat

– szögezte le Szijjártó Péter.

 A miniszter végezetül üdvözölte, hogy az utóbbi hetekben ez már a negyedik svájci vállalati beruházás, amelyet bejelentettek, és ez nagyban hozzájárul a beruházások és az export rekordjának újbóli megdöntéséhez.

Noszek Péter, a vállalat ügyvezető igazgatója pedig közölte, hogy a Nestlé PURINA büki gyára a térség egyik legnagyobb foglalkoztatójaként

2020 és 2025 között több mint 500 új munkahelyet létesít a városban.

A cégvezető hangsúlyozta a gyár kiemelkedő munkaerővonzó képességét a régióban, rámutatva, hogy közel 187 településről érkeznek dolgozók a gyárba.

Rovatok