Index Vakbarát Hírportál

Kiemelték és elszállították a XII. kerületi betontörő gránátot

2023. október 6., péntek 11:49

A rendőrség minden lakást kiürített, a földben lévő gránát 250 méteres sugarú körében senki nem maradhatott. A A II. világháborús betontörő gránátot a tűzszerészek elszállították.

Ha felrobbanna, ezt az épületet romba döntené, de a környező házakban is komoly statikai károkat okozna. Ezt mondta Horváth Csaba tűzszerész alezredes, a Kiss János altábornagy utcai művelet irányító parancsnoka. A robbanóeszközt, egy 203 milliméteres betonromboló gránátot még hétfőn találták közműépítés során. A tűzszerészek már ekkor kizárták a helyszíni megsemmisítés lehetőségét. A kiemelést követően dönthettek a gyújtószerkezet hatástalanításáról, illetve az elszállításról. Az előbbi kiemelt kockázatot jelentett volna, ezért a veszélyességi fok megállapítása után elszállították egy biztonságos megsemmisítőhelyre.

A robbanószert még hétfőn, egy lakóház alapja mellett közvetlenül találták meg.

A gránát teljes tömege 116 kilogramm és 25 kilogramm robbanóanyagot tartalmaz. Azt is megállapították, hogy egy szovjet ágyútarackból lőtték ki Budapest ostroma idején.

Amint arról beszámoltunk, a lezárással és kiürítéssel érintett területen élőknek, dolgozóknak, oktatási intézménybe járóknak az ingatlanokat pénteken 8 óráig el kellett hagyniuk. A rendőrség a területet várhatóan 14 óráig tartja zárva, oda addig behajtani sem lehet.

Fonti Krisztina, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere az Indexnek azt mondta, befogadópontot működtetnek, ide várják az időseket. Reggel 8 órától 14 óráig az önkormányzat alagsorában is eltölthetik az időt azok, akiknek nincs hova menniük, számukra  a kerület Kulturális Szalonja programokkal készül. A kiürítés köznevelési intézményeket is érint, a gyerekek elhelyezéséről a Közép- Budai Tankerületi Központ gondoskodik.

Az akciót a rendőrség, az önkormányzat és a katasztrófavédelem összehangolt munka keretében hajtja végre.

A BRFK a készenléti rendőrséggel közösen 8 órától végigjárta az összes lakást, mindenhová bekopogtatnak, és ahol meggyőződtek arról, hogy a lakásban van bent valaki, azokat kihozták.

A bomba kiemelését a magyar honvédség tűzszerészei egy óra alatt végrehajtották.

(Borítókép: Ambrus Balázs / Index)

Rovatok