Index Vakbarát Hírportál

Hipó került a vízvezetékbe, több száz hal elpusztulhatott az ELTE TTK-n

2023. október 6., péntek 19:27

Az energiaárakra és a takarékosságra hivatkozva zárták el a meleg vizet az ELTE épületeiben. Így volt ez a természettudományos laboratóriumoknak is helyet adó lágymányosi campuson is, ahol most kapcsolták vissza a meleg vizet, de hipó is volt benne, így több száz hal el is pusztulhatott a hírek szerint, ami visszaveti a tudományos kutatásokat.

A lágymányosi campuson a legtöbb tanszék kénytelen volt bojlereket beszerezni. Most a központi melegvíz-szolgáltatást is visszaállították vasárnap.

De akadt egy kis bökkenő: mivel attól féltek, hogy a pangó vezetékekben megtelepedhetett valami, így hipóval mosták át a rendszert annak újraélesítése előtt. Ez elvileg zárt rendszer, így a dolog nem jár kockázattal – írja a 444.hu. Ám a végén kiderült: annyira lehet, hogy mégsem zárt az a rendszer.

A lap tudomása szerint a melegvíz-körből több alrendszerbe is átszivárgott a magas klórtartalmú hipó.

Így a központi lágy vizes rendszerbe, amely duplán tisztított, semleges kémhatású vízzel látja el a legkülönbözőbb laborokat, de került hipó egyes tanszékek saját hálózataiba is. A dologra értesülésük szerint azért figyeltek fel, mert vasárnap este tömegével kezdtek dögleni a halak egy biológiai laborban (a 444 szerint százas nagyságrendben pusztultak el az állatok).

Ráadásul vannak olyan kutatási projektek, amiket akár több hónappal is visszavet az érintett halak pusztulása. Végül hétfőn derült ki, hogy mi okozta a problémát, ami nemcsak a halak, hanem más kutatások miatt is nagy problémát jelenthet.

A tisztítófolyadék mechanikai hiba miatt kerülhetett a vízrendszerbe, a hibát az ELTE Műszaki Főigazgatóság munkatársai azonnal elhárították. A vizsgálat és az esetleges károk felmérése jelenleg folyamatban van

– közölte az ELTE sajtóosztálya a 444.hu-val.

Rovatok