Index Vakbarát Hírportál

Németh Zsolt: Még a törökök előtt ratifikáljuk a svéd NATO-csatlakozást

2023. október 6., péntek 07:09

Németh Zsolt, a Külügyi Bizottság kormánypárti elnöke úgy véli, hogy a magyar országgyűlés még Törökország előtt megszavazza a svéd NATO-csatlakozást, és a sokat emlegetett svéd oktatófilm ellenére a fideszes képviselők készek arra, hogy az igen gombot nyomják meg.

„Kezdjük azzal és szögezzük le: a svéd NATO-tagságot Magyarország támogatja. A kormány ezt a szervezet elmúlt két csúcstalálkozóján is kinyilvánította. Innentől kezdve kizárólag technikai kérdés, hogy mikor kerül sor a ratifikációra. Egy dolog biztos: nem Magyarországon fog múlni. Folyamatosan tárgyalunk és egyeztetünk Törökországgal, jó viszonyt ápolunk velük. Még a törökök előtt megtörténik a ratifikáció, és ismétlem: nem Magyarországon fog múlni a csatlakozásuk. A svédekkel erősebb lesz a NATO, márpedig a szervezet jövője Magyarország számára is kulcsfontosságú kérdés” – mondta a Szabad Európának Németh Zsolt, a Külügyi Bizottság kormánypárti elnöke. 

Az interjúban többek között azt mondta, hogy: 

Az elbizonytalanodó a Fidesz-frakció

Kocsis Máté a kormánypártok kihelyezett frakcióülését követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy megnézték azt a 2019-es svéd oktatófilmet, amely Magyarországról szólt.

KOCSIS SZERINT MEGDÖBBENTEK, ÉS MAGYARÁZATOT VÁRNAK A SVÉDEKTŐL A FILMRE, NEM ÉRTI, EZEK UTÁN HOGYAN GONDOLHATJÁK, HOGY MAGYARORSZÁG MINDEN TOVÁBBI NÉLKÜL MEGSZAVAZZA SVÉDORSZÁG NATO-CSATLAKOZÁSÁT.

Elmondta, hogy a kormánypárti frakciók egyelőre nem tudtak támogató döntést hozni a kérdésben, előtte tisztázni kellene ezt az ügyet, de kicsi esélyt látnak arra, hogy ez ősszel megtörténik.

KOCSIS SZERINT ŐK DURVÁN NATO-PÁRTIAK, ÉS AZT SZERETNÉK, HOGY A NATO ERŐSÖDJÖN, A SVÉDEK NATO-TAGOK LEGYENEK, DE NEM LEHET ARROGANCIÁVAL SZÍVESSÉGET KÉRNIÜK.

Kiemelte, hogy diplomáciai probléma van a magyar kormány és a svédek között, és ezt diplomáciai úton kell megoldani.

Rovatok