Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyar gyerekek is vannak a Gázai övezetben

2023. október 7., szombat 18:00

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint csaknem egy tucat magyar állampolgár, többségében kiskorú gyermek tartózkodik jelenleg a Gázai övezetben. A tárcavezető szerint a helyzet kritikus, a fegyveres összecsapások miatt ezen családoknak életveszélyes megkísérelni a menekülést.

„A legfrissebb információk alapján jelenleg 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek. Valamennyi családdal felvettük a kapcsolatot, a körülményekhez képest jól vannak, és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán.

A tárcavezető bejegyzése szerint a helyzet azonban kritikus, a jelenleg is zajló fegyveres összecsapások miatt ezen családoknak egyelőre életveszélyes megkísérelni a menekülést. 

Hozzátette, hogy a helyszínen lévő diplomatáik már kapcsolatba léptek lehetséges nemzetközi partnerekkel egy összehangolt evakuációs művelet érdekében, amelyre már több sikeres példa is volt korábban.

„Folyamatosak az egyeztetések és a kapcsolattartás minden magyar állampolgár biztonsága érdekében” – zárta bejegyzését Szijjártó Péter.

A külügyminiszter egy másik bejegyzésben arról számolt be, hogy szombat este telefonon egyeztetett Izrael külügyminiszterével. „A halálos áldozatok miatt kifejeztem együttérzésünket, egyben biztosítottam kollégámat, hogy Magyarország Izrael mellett áll ezekben a nehéz órákban. Őszintén reméljük, hogy sikerül elkerülni a helyzet eszkalálódását, ugyanis egy közel-keleti erőszakhullámnak drámai következményei lehetnek a globális biztonságra” – tette hozzá a politikus.

Mint megírtuk, rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre. A halottak száma folyamatosan emelkedik, a legutóbbi jelentések szerint eddig 40-en vesztették életüket. Eddigi közlések szerint legalább ötszáz sebesültje van a történteknek.

Az Indexnek egy Izraelben élő magyar származású nő elmondta, hogy óriási a fejetlenség és a káosz, és mindenki a hozzátartozóját keresi. Beszámolója szerint többen akkor haltak meg, amikor az óvóhelyen tartózkodtak, és a Hamasz terroristái egyszerűen rájuk gyújtották saját házukat.

Az Izraelt ért támadásról szóló összefoglalónkat itt, a legújabb fejleményeket pedig itt találja, a galériákért ide és ide kattintson.

Rovatok