Index Vakbarát Hírportál

Még sok a kérdőjel az új vendégmunkástörvény körül

2023. október 7., szombat 13:02

A nyáron még Európa legszigorúbb jogszabályaként hivatkozott a kormány a vendégmunkástörvényre, mégis még az életbelépés előtt visszavonta azt. Egy szakértő szerint a következő években csupán 100-120 ezer külföldi munkavállaló jöhetne Magyarországra.

Az ATV-nek nyilatkozó egyik munkaerő-kölcsönző kereskedelmi igazgatója úgy véli, hogy aggasztó méreteket ölt a magyar emberek elvándorlása, ami növeli a külföldi munkaerőigényt.

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója úgy véli: nem volt eléggé átlátható a szabályozás ahhoz, hogy az ország biztonságosan fogadjon több tízezer embert.

A szakember, látva a magyar gazdaság fejlődését, valamint a betöltetlen pozíciók számát, a következő években ezt a számot körülbelül 100-120 ezer főre tenné. Nógrádi József szerint a tavalyi év azonos időszakához képest körülbelül 22 ezer fővel többen dolgoznak külföldön.

Üres álláshelyeket magyar álláskeresőkkel kell feltölteni

A televízió megkereste a gazdaságfejlesztési minisztériumot, ahol arról tájékoztatták őket: az új jogszabály minden, harmadik országból érkező számára egyértelművé fogja tenni, hogy munkát vállalni csak a magyar állam által meghatározott feltételek teljesülése esetén lehet. Mint írják,

AZ ÜRES ÁLLÁSHELYEKET A MAGYAR ÁLLÁSKERESŐK ÉS INAKTÍVAK BEVONÁSÁVAL KELL FELTÖLTENI.

Lantos János, a Mi Hazánk Munkaügyi Kabinetjének elnöke úgy véli, hogy a külföldi munkaerő az amúgy sem magas béreket letöri, és rossz hatással van a magyar munkaerőpiacra. A politikus szerint ez felgyorsítja a Nyugat-Európába történő vándorlást.

Varga Ferenc, a Demokratikus Koalíció árnyékminisztere szerint civilek és szakszervezetek jelzik, hogy rengeteg olyan vállalkozás van, ahol a magyar munkaerőre létszámstopot vezettek be, és harmadik országbeli munkavállalókat hoznak be.

„Ezt nem tudja a kormány ellenőrizni, hiszen hogyan mutatja be az a cég, hogy ő megtett minden erőfeszítést arra, hogy helyi munkaerőt találjon, vagy magyar munkaerőt találjon?” – fogalmazott a DK politikusa.

Rovatok