Index Vakbarát Hírportál

Megtagadták a vallomást az antifa támadások gyanúsítottjai

2023. október 9., hétfő 11:20

Februárban sorozatos támadások történtek Budapest különböző pontjain, az első hírek szerint az áldozatokat a ruhájuk alapján választották ki az antifasiszta támadók. A német származású gyanúsítottak ellen elfogatóparancsot adtak ki. A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatót a három támadóval kapcsolatban.

Megtagadta a vallomástételt mind a három gyanúsított, akiket az antifasiszta támadásokkal kapcsolatban vett őrizetbe a rendőrség. Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője rövid sajtótájékoztatón ismertette, hogy egy 38 éves olasz nőt, egy 29 éves német férfit és egy 26 éves német nőt a támadások után szúrtak ki a rendőrök a Teréz körúton egy gyűléshez közeli helyszínen. 

A ruházatuk átvizsgálása alatt találtak teleszkópos fémrudat és gumikalapácsot is.

A három személy közül kettő jelenleg letartóztatásban van, míg egy embert bűnügyi felügyelet alá helyeztek. A támadásokkal kapcsolatban jelenleg is hat ember ellen van érvényben elfogatóparancs, míg nyolc személy a rendőrség látókörzetében van,  akikkel szemben a szükséges nyomozati cselekmények folyamatban vannak.

Az olasz állampolgárságú nőt bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés kísérletével, a német állampolgárságú férfit és a szintén német állampolgárságú nőt bűnszervezetben részvétellel gyanúsítja a rendőrség. 

A szóvivő tájékoztatása szerint a súlyos támadásokkal kapcsolatban a nyomozás lezárult, az iratokat továbbítják az illetékes ügyészségnek.

Több helyen is támadtak

Az első incidens február 9-én, csütörtökön történt a belvárosi Fővám téren, ahol az aznap Budapestre érkezett három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal, illetve más eszközökkel ütni kezdték őket. A támadás mindössze egy percig tartott, a csoport tagjai ezután elfutottak a helyszínről.

A három sértett közül ketten is súlyos, töréses sérülést szenvedtek. A következő atrocitás másnap, február 10-én történt, akkor Gazdagréten egy magyar férfire rontottak rá hátulról, ugyancsak viperával és más eszközökkel.

Nyerges Béla, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozó főosztályának osztályvezetője egy korábbi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: itt vált nyilvánvalóvá, hogy egy sorozat első elemeivel állnak szemben, ezért egy négyfős nyomozócsoportot alakítottak.

Ugyanezen a napon, az esti órákban újabb támadások voltak: az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt támadtak meg, őket is többféle eszközzel bántalmazták, majd a csoport tagjai amilyen gyorsan felbukkantak, olyan gyorsan el is tűntek.

A nyomozás kiderítette, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszan követték, volt, akivel a tömegközlekedésben, több átszállással is együtt utaztak. 

A támadás hátterében az állhat, hogy azon a hétvégén több ezer neonáci gyűlt össze a „becsület napjára” Budapesten – emlékeztet a Bild.

Emiatt érkeztek Magyarországra a támadásokkal összefüggésbe hozott német és olasz állampolgárok, akik kifejezetten az általuk neonáciknak vélt járókelőkre vadásztak. Két huszonéves német nő, Clara W. és Anna M., egy 29 éves férfi, Tobias E. és a 38 éves olasz Ilaria S. vehetett részt a támadásokban, a lap szerint mindannyian a szélsőbaloldali irányzathoz sorolhatók. 

Rovatok