Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Kereszténység nélkül nincs európai politika

2023. október 9., hétfő 21:27

A kereszténység volt Európa arkhimédészi pontja, és az európai politika ma sem létezhet kereszténység nélkül – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőjében az Eötvös József Előadások című sorozat legújabb rendezvényén.

A szabadelvű liberális jogállam működésének feltétele a keresztény erkölcsiség. Ezzel szemben áll a mai Európa, amely veszélybe került, félreismeri önmagát – fogalmazott Gulyás Gergely. 

Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy büszke a mai előadóra, Lánczi András filozófusra, aki segíti megérteni a világ eseményeit. Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnök-főigazgatója köszöntőjében kiemelte, mekkora problémává vált napjainkban a hitelesség, bizalom hiánya, amin csak az őszinteség segíthet.

Lánczi András filozófus egyórás, Erkölcs és filozófia a politikai megváltás korában című előadásában többek között arról beszélt, hogy

a mai nyugati világban egyre több a narcisztikus egyén, amit gazdasági érdekek vezetnek. Terjed a bizalmatlanság, cinizmus, kiábrándultság, hitetlenség, közösség- és tradícióellenesség, a teljes kiüresedés, az emberi élet értelmetlenségének bevallása.

A kiterjesztett, narcisztikus énnel a közösségi lét vált problémássá. Az egyén és a közösség egyensúlyát helyre kell állítani – szögezte le a filozófus.

A 2015-ben elindult Eötvös József Előadások szervezője a XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány.

Rovatok