Index Vakbarát Hírportál

Egyre több kamasz küzd öngyilkossági gondolatokkal

2023. október 10., kedd 16:02

Október 10-e a lelki egészség világnapja, az eseményt még az 1948-ban alapított „Lelki Egészség Világszövetsége” hozta létre. Az 1992 óta minden évben megünnepelt világnap célja felhívni a figyelmet a lelki egészség megőrzésének fontosságára, valamint a mentális zavarokra, fókuszba állítva az ezzel élő emberek mindennapi nehézségeit. Az elmúlt években az Indexen is valami hasonlóra törekedtünk.

„A mentális egészség nemcsak az életminőség egyik legfontosabb összetevője, hanem komoly társadalmi-gazdasági tényező is, melynek kihatása akár a bruttó nemzeti össztermék 4 százalékát is elérheti világszerte” – olvasható a Magyar Pszichiátriai Társaság lelki egészség világnapja alkalmából kiadott közleményében.

A kommünikében emlékeztettek: 2024-re az Európai Unió napirendjére tűzte a mentális egészség összeurópai, összpolitikai szintű képviseletét. Hazánk számára kiemelt lehetőséget jelent ez a döntés, hiszen 2024 tavaszán terv szerint Budapesten rendezik meg az Európai Pszichiátriai Társaság éves kongresszusát; emellett 2024 második felében várhatóan Magyarország tölti be az unió soros elnöki posztját.

A Magyar Pszichiátriai Társaság hangsúlyozta: a 21. században hazánkban is kiemelkedő fontosságú, hogy a társadalom minden tagja az elérhető legjobb testi, lelki és szociális jóllétben éljen. Fontos, hogy a döntéshozók és a szakemberek tőlük telhetően mindent megtegyenek e cél elérése érdekében.

„Az előttünk álló évek számos feladatot és felelősséget ruháznak ránk a mentális egészség érdekében, ami valamennyiünk közös ügye” – jelentették ki.

Országos roadshow indul

A lelki egészség világnapja alkalmából Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára is felszólalt.

A politikus a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) konferenciáján kiemelte: a modern társadalmakban a lelki problémák és megbetegedések aránya egyértelműen nő, és egyre több kamasz küzd olyan problémákkal – kirekesztéssel, bántalmazással –, amelyek súlyos szorongáshoz vagy öngyilkos gondolatokhoz vezethetnek.

A helyzet javítása érdekében országos roadshow-t indítanak lelki egészség témakörében, négy városban hatszáz fiatalt szólítanak majd meg.

Fókuszban a lelki egészség

Az elmúlt években az Index számos cikket közölt lelki egészség témakörben, ezeket az írásokat ITT érheti el.

2022-ben egy mentális betegségekről, idegrendszeri zavarokról szóló sorozatot is indítottuk, melynek eddig összesen 12 része jelent meg: 

1. rész (borderline személyiségzavar), 2. rész (skizofrénia), 3. rész (Tourette-szindróma), 4. rész (autizmus), 5. rész (bipoláris zavar), 6. rész (narkolepszia), 7. rész (anorexia), 8. rész (pánikroham), 9. rész (alkoholizmus), 10. rész (kényszerbetegség), 11. rész (szerencsejáték-függőség), 12. rész (dadogás).

„Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

Rovatok