Index Vakbarát Hírportál

Kis herceg, óriási vagyon: így fest a brit királyi család pénztárcája

2023. október 11., szerda 10:33

A brit uralkodóház második számú trónörökösének, a kis György hercegnek – bár még csak tízéves – garantáltan nem lesznek anyagi gondjai a jövőben: vagyonát jelenleg csaknem félmillió euróra becsülik. De még a kegyvesztett vagy dologtalan családtagoknak sem kell aggódniuk, ellátásukról bőségesen gondoskodik a brit királyi család.

A világ ötödik leggazdagabb uralkodóháza a brit királyi család: tagjai kastélyok, birtokok, koronaékszerek és műkincsgyűjtemények tulajdonosai. A Forbes magazin csaknem 26 milliárd euróra becsüli a család teljes vagyonát, így nem csoda, ha ebből a tetemes összegből még a néhai Erzsébet királynő legfiatalabb dédunokáit is sikerül alaposan bebiztosítani. Vilmos herceg és Katalin hercegnő legidősebb fiának, a tízéves György hercegnek biztosan nem fáj majd a feje a pénztelenség miatt – írja a Bild.

Igaz, hogy Vilmos és Katalin kiskorú gyermekei egyelőre nem rendelkeznek önállóan a pénzügyeik felett, 

a kis Györgynek állítólag már most 475 ezer eurós vagyona van,

melyet az úgynevezett királyi ingatlanalapnak köszönhet. 

Ráadásul a kis herceg immár a második számú várományosa a királyi széknek apja, Vilmos után, aki nagyapját, III. Károly királyt követi majd a trónon. 

Tiarák, brossok és egy kis önkéntes adózás

Vilmos és Katalin II. Erzsébet királynő tavalyi halála óta birtokolják a Cornwall Hercegség ingatlanalapját, ezzel évente mintegy 25 millió euró száll rájuk. A cornwalli hercegséget 1337 óta mindig az uralkodó legidősebb fia örökli. Bár ez a vagyon hivatalosan adómentes, már Károly apja elkezdte befizetni önkéntesen az adó 50 százalékát a brit államnak. A walesi hercegek utazási, ruházkodási és egyéb kiadásaik nagy részét is az éves elosztásból fizetik.

A hercegi pár becsült vagyona jóval több mint 200 millió euró.

Ebből Kataliné körülbelül 10 millió. Ez azonban nem minden, hiszen ezenkívül a néhai Erzsébet királynőtől és Diana hercegnőtől örökölt tiarák, nyakláncok és brossok értéke csaknem 100 millió euró.

De a walesi hercegnek sem kell szégyenkeznie, ugyanis a Celebritynetworth honlap szerint ő is további 100 millió eurót birtokol.

A kegyvesztett családtagok sem panaszkodhatnak

Anna hercegnő ugyan az akár évi 450 megjelenéssel járó munkájáért egy fillért sem kap, édesanyja, a királynő gondoskodott róla: így tulajdonában van a gloucestershire-i Gatcombe Park, egy hatalmas birtok kastéllyal, istállókkal és pólópályával. Ezenkívül ingatlanvagyonát mintegy 15 millióra, ékszervagyonát pedig csaknem 7 millió euróra becsülik.

A kegyvesztett András herceg 5 millió eurót mondhat magáénak. Ennek nagy része abból az időből származik, amikor még a királyi család dolgozó tagja volt. Egészen 2022 januárjáig évente mintegy 300 ezer eurónyi juttatást kapott adómentesen. A Jeffrey Epstein-botrányban való esetleges érintettsége miatt felmentették munkája alól. Jelenleg egy Royal Lodge nevű vidéki birtokon él, amely a korona tulajdona.

A brit királyi család legmagasabb rangú és ennek megfelelően leggazdagabb tagja III. Károly király, aki jelenleg mintegy 715 millió eurós vagyonnal rendelkezik.

Mielőtt Károly király lett, már mintegy 95 millió euró volt a számláján. Ennek nagy részét a Cornwall Hercegség ingatlanalapjának éves felosztásai tették ki – írja a Bild. 

(Borítókép: Karwai Tang / WireImage / Getty Images Hungary)

Rovatok