Index Vakbarát Hírportál

Visszaeső illegális dohánykereskedőt tartóztattak le Pécsen

2023. október 11., szerda 11:49

Pénzmosás gyanúja miatt letartóztattak egy baranyai férfit, aki illegálisan kereskedett dohánytermékekkel annak ellenére, hogy hasonló tevékenység miatt nem jogerősen három és fél év börtönre ítélték.

Kuperczkó Adrienn– a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense – a közleményben felidézte, a nemrégiben Komlón elfogott, majd letartóztatott börtönviselt férfit először 2021 nyarán fogták el Szigetváron 80 kilogramm fogyasztási dohánnyal, majd ugyanazon év novemberében már 430 kilogramm vágott dohányt, valamint 86 ezer szál adózatlan, zárjegy nélküli, külföldi cigarettát foglaltak le tőle Pécsen.

Egy évvel később egy pécsi iparterületi garázsban a pénzügyőrök egy razzia alkalmával újabb háromezer csomag cigarettát és bő kétszáz kilogramm dohányt találtak autójában.

A férfit 2021 és 2023 közötti ügyei miatt a Pécsi Járásbíróság első fokon 3 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte. Ennek ellenére a férfi folytatta az illegális kereskedelmet, amelyet „néhány nappal ezelőtt szakítottak meg a NAV munkatársai: egy komlói közúti ellenőrzés során újabb 150 kilogramm vágott dohányt találtak nála” – írta a sajtóreferens.

A férfi a bűntények elkövetéséhez előszeretettel használt nagy teljesítményű luxusautókat, és többször előfordult, hogy a hatósági jelzéseket figyelmen kívül hagyva kivonta magát a közúti ellenőrzés alól, és nagy sebességgel elmenekült a pénzügyőrök elől

– tette hozzá.

A két év leforgása alatt négy alkalommal tetten ért férfi összesen 870 kilogramm jövedéki terméknek minősülő finomra vágott dohányt és 8 ezer csomag cigarettát birtokolt, amelyek együttes elkövetéskori piaci értéke elérte az 50 millió forintot.

A Pécsi Járásbíróság elrendelte a férfi letartóztatását, jelenleg pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt folyik ellene eljárás – olvasható a közleményben.

Rovatok