Index Vakbarát Hírportál

Kepes András: Már a Telextől is felfordul a gyomrom

2023. október 12., csütörtök 11:04

Kepes András közösségi oldalán fakadt ki, miután új könyve megjelenésének apropóján interjút készítettek vele. Az ismert újságíró, televíziós műsorkészítő, egyetemi tanár szerint a lap kontextusából kiragadott kijelentéseket emelt ki, ezért „most már a Telextől is felfordul a gyomra”.

Új videós interjúsorozatot indított a Telex, az első műsorban Kepes András volt a meghívott vendég abból az apropóból, hogy a 75 éves újságírónak új könyve jelenik meg Két macska voltam címmel.

A műsorban Kepes András egyebek mellett a Kádár-kori média vezetőiről és a Fidesz-médiáról is beszélt. Úgy fogalmazott, hogy a „Kádár-korszakban intelligensebb volt a vezetők jelentős része”. A mai helyzetről azt mondta: „Én is megválogatom, hogy mit olvasok, és mit nem, mondjuk néha veszek egy mély lélegzetet, és azokat a médiumokat is megnézem, amiktől fölfordul a gyomrom, mert akarom tudni, hogy hol élek. […] Mondjuk az Origótól nyilván felfordul a gyomrom. Belenézek a TV2 vagy az M1 olyan híradóiba, amikor effektíve tudom, hogy nem igaz.” Kepes a mai állami médiáról azt mondta, hogy „nincs morális értéke”.

Az interjú megjelenése után Kepes András egy Facebook-posztban kommentálta a Telex eljárását: 

Ritkán adok interjút, mert unom ismételgetni magam, és csak akkor állok kötélnek, ha valami új esemény történik velem. Az új regényem megjelenése ilyen esemény volt. Elszoktam attól, hogy a like-vadászat és az elfogultság milyen szakmai és erkölcsi mélységbe rántotta a médiát. Az elmúlt napokban többek között a Telex podcastjában is vendég voltam. A beszélgetésben szó volt a regényről, az oktatás, az egészségügy helyzetéről, amelyek szerintem nemzeti sorskérdések, a média állapotáról, összehasonlítva a pályakezdésem időszakával. Rákérdezésre szóba kerültek azok a mai médiumok is, amelyeket nem tartok hitelesnek, akikkel nem ülnék le egy asztalhoz, mert felfordulna tőlük a gyomrom. A másfél órás beszélgetésnek a Telex azt a címet adta, hogy: »Az Origótól felfordul a gyomrom«. Kiemelt témákként szinte kizárólag a napi politikát érintő, kontextusából kiragadott kijelentéseket emeltek ki a podcast felvezetésében. Ha a Telexnek a beszélgetésünk arról szólt, mint amit a címben és a felvezetésben jeleztek, akkor most már a Telextől is felfordul a gyomrom

– írta Kepes András hivatalos oldalán.

Frissítés: Kepes András véleményének publikálása után a Telex címet változtatott, az anyagnak most már A hatalomnak az az érdeke, hogy senkinek se higgyenek – interjú Kepes Andrással a címe. 

Kepes András erre újra a Facebookon reagált: „A Telex.hu közben megváltoztatta az egyébként korrekt interjú szerencsétlen címét. Méltányolom az önreflexiót! A hibák arra valók, hogy tanuljunk belőle.”

Az ügyhöz tartozik, hogy Murányi András, a Népszabadság utolsó főszerkesztője, a Párbeszéd Magyarországért párt kommunikációs igazgatója szerint Kepes András olyat kifogásolt a Telex által készített interjú címadásával kapcsolatban, amibe neki nem lehetne beleszólása, ráadásul a lap valós kijelentést idézett tőle. Murányi bírálta a Telexet is, szerinte aggályos a lap függetlensége szempontjából, hogy a Telex az interjúalanytól érkező nyilvános bírálatának engedve végül címet változtatott, hagyta, hogy a címadásába kívülről beleszóljanak.

Rovatok