Index Vakbarát Hírportál

Eddig tartott a nyár, bitang lehűléssel köszönt be az ősz

2023. október 14., szombat 13:52

Ki kell élveznünk az utolsó nyárias napot, ugyanis vasárnaptól kőkeményen beköszönt az ősz, majdnem 15 Celsius-fokkal hidegebb lesz. Innentől kezdve nem is számíthatunk a meleg visszatértére, így érdemes a kabátokat és a meleg pulóvereket elöl hagyni.

Vasárnap erős hidegfront halad át az ország fölött, ami meg is hozza az igazi őszi időjárást hazánkba. A reggeli hőmérséklet nem lesz változatosabb az eddigieknél, azonban nem is nagyon fog melegedni az idő a nap további részében. Szeles, esős lesz a vasárnap reggel,

10–14 Celsius-fokot mérhetünk majd, ami maximum 19 fokban maximálódik délutánra.

A továbbiakban a reggelek csípősebbek lesznek, délutánonként maximum 15 fokokra számíthatunk, így végleg elővehetjük őszi-téli ruhatárunk minden darabját. 

Hidegfront, esernyők, kabátok

A hirtelen érkező hidegfront felerősítheti az erre érzékenyek tüneteit, így számíthatnak erős fejfájásra, akár migrénre is. A szél felerősödése miatt romolhat a koncentrálóképesség, és figyelmetlenség, tompaság is jelentkezhet. 

A hajnali órákban többfelé kialakulhatnak záporok, és csak estére kezd el országszerte csökkenni a felhőzet.

Nagy lesz a megfázásveszély az elkövetkezendő időszakban, ezért igyekezzünk minél rétegesebben öltözni – írja az Időkép

Pénteken még melegrekordok dőltek meg

Péntek hajnalban a János-hegyen csupán 17,3 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. A korábbi rekord 16,4 fok volt, amit 1966-ban mértek a Budapest-országút állomáson.

Hozzátették, megdőlt a napi maximum-hőmérséklet rekordja is Budapesten,

Pestszentlőrincen és Újpesten ugyanis 26,9 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A korábbi rekord 26,4 fok volt, amit a Budapest belterületén található állomáson mértek még 2014-ben – írta az MTI.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok