Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin kerekasztal mellett vizsgálná meg a családalapítás problémáit

2023. október 14., szombat 11:56

„Demográfiai kerekasztalt hozok létre, azzal a céllal, hogy beszéljünk, gondolkodjunk közösen az előttünk álló demográfiai problémákról, és keressünk együtt megoldást azokra” – jelentette be a köztársasági elnök pénteken Székesfehérváron, a kétnapos Fejér vármegyei látogatását záró díszvacsorán.

Novák Katalin azt mondta, ha nem tudják a fiatalokban legalább felébreszteni a kérdést, hogy szeretnének-e gyereket vállalni, családot alapítani, akkor nincs remény a magyar jövőre.

Az államfő úgy fogalmazott,

feladatunk, hogy elgondolkodjunk, miért nem vonzó ma a családalapítás, a gyermekvállalás a fiatalok számára, és hogy azoknál, akik számára vonzó, mégsem születik annyi gyermekük, mint amennyit szerettek volna, illetve mit tudunk segíteni annak érdekében, hogy még több gyermek születhessen, és a vágyott gyermekek megszülethessenek.

Leszögezte, a „számára legfontosabbnak tartott kihívástól” nem elfordulni kell, hanem szembenézni vele és elgondolkodni azon, milyen megoldások tudnak segíteni abban, hogy „ne köszöntsön be demográfiai jégkorszak Magyarországon”.

Novák Katalin a Fejér vármegyei látogatásával kapcsolatban kiemelte: minősített felelősségnek érzi, hogy ha már van „egy reflektor a kezünkben, azt olyan pontjaira irányítsuk a világnak, amelyre a hétköznapokban nem jut sok fény".

Hozzátette, abban is érzi a saját felelősségét, hogy „ezekre a helyekre ne csak időnként világítsunk oda, hanem folyamatosan figyeljünk oda azokra, akik nehezebb helyzetben élnek itt, a Fejér vármegyében is”.

A köztársasági elnök felidézte a két nap programját a fehérvárcsurgói zászlófelvonástól a székesfehérvári Munkácsy-kiállítás megtekintéséig. Azt mondta, rengeteg élmény érte az elmúlt két napban, sokakkal találkozott.

Erőt kaptam a vármegyében élőktől, és remélem, én is tudtam a jelenlétemmel, az odafordulással ebből valamennyit visszaadni

- jelentette ki.

Rovatok