Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István: Ez a kormány végképp elvesztette nemzeti jellegét!

2023. október 15., vasárnap 13:09

„Ez a kormány végképp elvesztette nemzeti jellegét!” – ezzel a címmel írt nyílt levelet vasárnap Ujhelyi István. Az EP-képviselő arról ír, hogy már rekordmennyiségű, 100 millió forintos adósságot halmoztak fel az állami kórházak. Mivel ez nem új keletű probléma, a politikus szerint ideje lenne rendbe tenni az ellátórendszer finanszírozását, amit a Vodafone felvásárlásának egyhatodából ki lehetne egyenlíteni.

„Tény, hogy a magyar állam – vagyis a kétharmados, korlátlan döntési lehetőséggel bíró magyar kormány – által működtetett egészségügyi intézmények nagyjából egy éve nem fizetnek már a beszállítócégeknek; a felhalmozódott adósság összege már eléri a rekordnak számító százmilliárd forintot. Hogy mindenki értse: azoknak a cégeknek nem fizetik ki a számláit az állami kórházak, amelyek a mindennapi működéshez, a gyógyításhoz, a műtétekhez, vagyis a magyar emberek életének megmentéséhez szükséges eszközöket hozzák” – írja nyílt levelében Ujhelyi István.

A politikus szerint a kórházi adósság folyamatos visszatermelődésének oka az Európai Unióban rekordalacsony állami finanszírozás, amit a gazdasági válságok hatásai tovább fokoznak, miközben a probléma rendezését illetően szavai szerint a kormányzat érzéketlen. Az EP-képviselő rámutatott, hogy nemzetstratégiai prioritásként kellene kezelniük az ellátórendszer rendbetételét, csakúgy, mint a tanárok saját forrásból történő tisztességes béremelését.

A Fidesz-kormány ezzel szemben a mobilhálózat vagy repülőtér vásárlását kezeli nemzetstratégiai prioritásként – mutatott rá a képviselő. 

„Egyszerű matematikai számolásból látjuk, hogy például a Vodafone vételi árának egyhatodából (!) rendezni lehetne a jelenlegi kórházi adósságot, és akkor nem kellene azon aggódni: mikor dőlnek be és állnak le a beszállítók, ezzel veszélybe sodorva az ellátásbiztonságot” – írta, hozzátéve:

Az a hatalom, illetve az a hatalmielit-kör, amely egy halálos járvány idején is nyerészkedik, az nem érdemel tiszteletet, nem érdemel megbocsátást. Az a kormány, amely nem becsüli az oktatást, nem tartja kiemelten fontosnak az egészségügyet; amely hagyja, hogy újra és újra sok milliárd adósságot halmozzanak fel az általa irányított egészségügyi intézmények, de számolatlanul önti közben a pénzt ócska bizniszekre, az számomra elvesztette »nemzeti« jellegét.

„Az nem a nemzet, hanem csak a NER érdekeit szolgálja. Néhány olcsó ember drága luxusát. Ameddig még hagyjuk” – zárta levelét.  

Rovatok