Index Vakbarát Hírportál

Videó készült az SMA-s Zente csodálatos gyógyulásáról, már erre is képes

2023. október 15., vasárnap 06:01

Az országszerte ismertté vált SMA-s kisfiú, Zente édesanyja egy videót tett közzé arról, hogy a gyermek milyen fejlődésen ment keresztül mostanáig.

Az előző évben már írtunk arról, hogy Zente nagy fejlődésen megy keresztül azóta, hogy megkapta a Zolgensma nevű kezelést a betegségére. Idén húsvétkor pedig már egy locsolóverssel is megörvendeztette édesanyját és az összes hölgyet. 

Zente édesanyja szombaton egy újabb videóval jelentkezett a gyermek számára létrehozott Facebook-oldalon. 

Fejlődni az állásban?! Bizony, létezik ilyen is. Szerencsére ez a művelet alapvetően már régen megy neki segédeszköz nélkül

– írta a videóhoz. 

Mint írta, a kisfiú sokat fejlődött, mert már nem ragaszkodik ahhoz a sínhez, amely eddig segített neki állni, édesanyja közvetlen közelsége nélkül is biztonságban érzi magát, valamint képes más dolgokra is koncentrálni állás közben, tud „dolgozni a kezével is”, ami nagy fejlődésnek tekinthető az ő esetében. 

Ilyen régen nem volt, félt mocorogni, félt az eséstől. Úgyhogy sokat fejlődött erőnlét és egyensúly téren is

– összegezte az édesanyja. 

A ritka betegségként számontartott SMA esetében nagy előrelépés a kezelés mellett az is, hogy tavaly novembertől elérhető a szűrése minden újszülött számára. Minél előbb azonosítják a betegséget, annál kedvezőbbek az életkilátások.

Rovatok