Index Vakbarát Hírportál

Különleges emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank

2023. október 17., kedd 13:22

Deák Ferenc születésének 220. évfordulója alkalmából 15 000 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

Az emlékérmék az 1848–49. évi forradalom és szabadságharc egyik legfontosabb eredményére, az első felelős magyar kormány megalakulására is felhívják a figyelmet, amelynek szintén idén ünnepeljük a 175. évfordulóját – közölte az MTI-vel kedden a jegybank.

A jubileumi emlékérméket Bitó Balázs iparművész tervezte. Ünnepélyes kibocsátásuk az Igazságügyi Minisztérium által életre hívott Deák 220 – Joggal a hazáért című tudományos konferencia keretében történik.

Mint felidézték, 220 évvel ezelőtt született Deák Ferenc (1803. október 17. – 1876. január 28.) a „haza bölcse”, a 19. századi magyar történelem egyik legnagyobb formátumú politikusa, az első felelős magyar kormány igazságügyi minisztere. Deák Ferenc 1848 tavaszán, a forradalom győzelmét követően fontos szerepet játszott a modern, immár polgári magyar állam megteremtésében.

A szabadságharc leverése után a passzív ellenállás vezéralakja, majd az 1867-es kiegyezést létrehozó tárgyalássorozat sikeres vezetője. A segítségével megalkotott dualista monarchián belül zajlott le a következő fél évszázadban Magyarország virágzó gazdasági és társadalmi fejlődése, anyagi és szellemi gyarapodása.

A közlemény szerint az emlékérmék fókuszában a „haza bölcse” jogalkotói tevékenysége áll, hiszen jogászként és miniszterként egyik vezetője volt a polgári átalakulás és a nemzeti modernizáció jogi kereteit és joganyagát megvalósító törvényhozási és igazgatási tevékenységnek.

Az érmék egyúttal utalnak az 1848–49. évi forradalom és szabadságharc egyik legfontosabb eredményére, az első felelős magyar kormány megalakulására is.  

A tájékoztatás szerint az ezüst és színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el. Az emlékérmék előoldalán körvonallal határolt középmezőben az 1848-as igazságügyi miniszteri pecsét viaszlenyomata, a jogalkotás hitelességének egyik biztosítéka látható az emlékérmék kötelező elemeivel.

Az emlékérmék hátoldalán, a középmező függőleges és körvonallal határolt jobb oldali részén Deák – a neves osztrák festőművész, Franz Eybl 1842-ben készült litográfiáját idéző – félalakos ábrázolása jelenik meg. A középmező bal oldali részén, a függőleges vonallal párhuzamosan az államférfi kézjegye látható, mellyel teljessé válik a jogalkotói hitelesség, valamint a Deák születési és halálozási évét jelölő 1803 és 1876 évszámok olvashatók. Köriratban Deák egyik legismertebb intelme olvasható:

„KOCKÁZTATHATUNK MINDENT A HAZÁÉRT, DE A HAZÁT KOCKÁZTATNI SEMMIÉRT NEM SZABAD”.

A portrétól jobbra található a jubileumi emlékérméket tervező Bitó Balázs iparművész mesterjegye.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 milliméter, szélük recézett. A 15 000 forintos névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 3000 forint névértékű színesfém változat 75 százalék réz és 25 százalék nikkel ötvözetéből készült, súlya 30,80 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5-5000 darab készíthető – olvasható a közleményben.

A Deák Ferenc ezüst emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében, a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg keddtől az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Rovatok