Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely ezt a programot íratná alá az önkormányzati választás jelöltjeivel

2023. október 17., kedd 16:13

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap arra kérte a velük szövetségben induló önkormányzati választási jelölteket, hogy írják alá a Párbeszéd – Zöldek Zöld Minimumra keresztelt programját. Megnéztük, hogy mit tartalmaz a 14 pontból álló dokumentum.

Karácsony Gergely vasárnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nincs több idő, lehet, hogy ez lesz az utolsó önkormányzati ciklus, amikor érdemben tudnak fellépni a klímaváltozás ellen és megőrizni a városok életminőségét. Az önkormányzatok pedig rengeteget tehetnek azért, hogy keresztülvigyék a zöldfordulatot.

A főpolgármester szerint Budapest az elmúlt években „borzasztó nehéz körülmények között”, de igyekezett utat törni ezen a területen, és számos olyan intézkedést hoztak, amire büszkék lehetnek például a közösségi közlekedés fejlesztésében. Karácsony Gergely szombaton értékelte az elmúlt négy évet, erről itt írtunk bővebben.

A politikus hangsúlyozta, hogy nem állhatnak meg itt, tovább kell menni és fontos, hogy szövetségeseik is magukénak érezzék ezt, ezért arra kéri őket, írják alá a Párbeszéd – Zöldek 14 pontos programját.

A jövő vagy zöld lesz, vagy nem lesz, és az önkormányzatok a kormány és az Európai Unió támogatása nélkül keveset tehetnek a klímacélok elérésében

– húzta alá Karácsony Gergely, hozzátéve: dolgoznak azon is, hogy az EU-ban erősebb zöldképviselettel az önkormányzatok szövetségesekre találjanak.

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely mellett Váradiné Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja, I. kerületi polgármester, valamint Jávor Benedek, a párt EP-listavezetője is aláírta a Zöld Minimumot.

Mit tartalmaz a program?

A Zöld Minimum névre keresztelt programot a Párbeszéd a 2024-es önkormányzati választásokon induló jelölteknek fogalmazta meg. A párt pénteki háttérbeszélgetésén lapunk is kapott egy példányt a 14 pontot felsoroló dokumentumból, amelyben kiemelték: „Megválasztásom esetén, a Párbeszéd – Zöldek által (is) támogatott önkormányzati vezetőként, képviselőként magamra tekintve kötelezőnek fogadom el az alábbi vállalásokat”.

A 14 pont:

  1. A települést érintő minden döntésem során, így a településen megvalósuló beruházások és iparfejlesztés vonatkozásában is a környezeti biztonság és az emberi életminőség szempontjait tekintem elsődlegesnek.
  2. Döntéseimmel, szavazási magatartásommal minden esetben a klímavédelmet és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését segítem elő, támogatom és ösztönzöm a zöld építészet és a fenntartható várostervezés alkalmazását.
  3. Támogatom a klímakatasztrófa miatt egyre gyakoribb természetes eredetű, valamint az ipari és más, ember okozta haváriákra való felkészülést, katasztrófavédelmi protokollok kidolgozását és a lakosság felkészítését a válsághelyzetekre.
  4. Az önkormányzati intézményeknél és a település teljes területén ösztönzöm az energiahatékonyságot, támogatom és előmozdítom a megújuló energiaforrások (nap-, szél- és geotermikus energia) elterjedését, az ezekhez való minél szélesebb körű lakossági hozzáférést.
  5. Életminőségünk javítása és a klímaalkalmazkodás érdekében minden esetben fellépek a települési zöldinfrastruktúra megőrzéséért, fejlesztéséért, helyi környezetünkben a természeti élőhelyek állapotának és a biológiai sokféleségnek a megóvásáért és javításáért.
  6. A képviselő-testület minden ezzel kapcsolatos döntésében előnyben részesítem a fenntartható közlekedési megoldásokat, így a közösségi közlekedési szolgáltatások javítását, a kerékpáros és gyalogos infrastruktúra fejlesztését, a megosztott közlekedési módok elterjedését, valamint általában az alacsony kibocsátású vagy karbonsemleges mobilitást.
  7. Elősegítem a fenntartható hulladékgazdálkodást, az újrahasznosítást, az önkormányzati szintű és lakossági hulladékcsökkentést, a körforgásos gazdaság települési megvalósulását.
  8. Önkormányzati munkám során kiemelten fontos partnernek tekintem a civil szervezeteket, támogatom és ösztönzöm a helyi társadalom önszerveződését.
  9. A települést érintő döntések előkészítésében és meghozatalában ösztönzöm és támogatom a minél szélesebb körű társadalmi részvételt és a közösségi tervezést, beleértve a költségvetési tervezést is.
  10. Az önkormányzat hatáskörében támogatom és elősegítem a fenntartható, környezetkímélő, helyben történő élelmiszer-termelést, fellépek az élelmiszer-pazarlás ellen.
  11. A helyi adók és önkormányzati bevételek kialakításában és felhasználásában az igazságos közteherviselés, a méltányos újraelosztás, a társadalmi szolidaritás és a „szennyező fizet” elveit tartom szem előtt.
  12. A települési önkormányzat teljes működésében – beleértve a képviselő-testület tagjaira vonatkozó írott és íratlan normákat – az átláthatóságra, az etikus működésre, a nyilvánosságra, valamint a közérdekű és környezeti információkhoz való hozzáférésre vonatkozó maximális követelményeket érvényesítem.
  13. Minden rendelkezésemre álló eszközzel fellépek az esélyegyenlőség növelése, a nők társadalmi szerepének és megbecsülésének erősítése érdekében, valamint küzdök a hátrányos megkülönböztetés és a társadalmi kirekesztés minden formája ellen.
  14. Támogatom az aktív, sokszínű, befogadó városi/települési közösségi létet; a reziliens, kultúrateremtő helyi közösségek kialakulását.

Nem lesz zöldpólus?

Jávor Benedek, a Párbeszéd pénteki háttérbeszélgetésén elárulta, a 2024-es választások kampánytervezésének úgy indultak neki, hogy a lehető legerőteljesebb magyar zöldképviselet legyen az Európa Parlamentben. Ennek eszközének tartják, ha azok a politikai és társadalmi erők, amelyek hasonlóan gondolkodnak, egyesítik energiáikat, céljaikat, és közösen lépnek fel.

A párt EP-listavezetője kifejtette, hogy az LMP-vel intenzíven zajlottak a tárgyalások, de egyre kevésbé látszottak eredmények,

végül két hete az LMP delegációja egyértelművé tette, hogy ők nem érdekeltek a továbbiakban a közös listáról való gondolkodásban.

Ungár Péter, az LMP társelnöke – szintén egy háttérbeszélgetésen –, október elején elmondta, hogy „elhunytak a tárgyalások”.

Jávor Benedek világossá tette, sajnálattal, de tudomásul veszik az LMP döntését, ugyanakkor jelezte: a felmérések is azt mutatják, hogy a magyar választók jelentős része zöldidentitású, megszólításukra és mobilizálásukra hiteles zöldalternatívára van szükség.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azért látja még esélyét a zöldpólus létrejöttének, a párt nyitva hagyja ezt az ajtót. A Momentum és a Párbeszéd között is voltak tárgyalások, de jelen állás szerint önállóan indul a zöldpárt a 2024-es EP-választáson.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2023. október 14-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok