Index Vakbarát Hírportál

Új finanszírozási rendszer lesz a területfejlesztésben

2023. október 17., kedd 21:30

A területfejlesztési tárcánál olyan koncepción dolgoznak, amely új finanszírozási rendszert és új szereplőket hoz a területfejlesztésbe. Olyan eszközöket keresnek, amelyek csökkentik a területi különbségeket Magyarországon, mert ezek a felzárkózás gátjává váltak – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) támogatással felújított esztergomi irodájának átadásán.

A szalagátvágás előtt Navracsics Tibor hangsúlyozta:

Szeretnék, ha jól kiszámítható finanszírozási rendszere lenne a területfejlesztésnek, hogy az önkormányzatok hosszú távra is tervezhessenek. Ehhez szolgáltatói hátteret alakítanának ki, ahol szakemberek támogatnák az önkormányzatokat a tervezésben és a projektmenedzsmentben.

A kamara pályázati támogatással és jelentős önerővel újította fel esztergomi és tatabányai irodáját. A tatabányai létesítményt már korábban átadták.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy tíznél több kamara indult a felújítási pályázaton, de mindössze két szervezet tudta teljesíteni a feltételeket, egyikük a Komárom-Esztergom vármegyei volt.

Szerencsés László, a KEMKIK elnöke elmondta, a kamara bővülő feladatai és megnövekedett ügyfélforgalma szükségessé tette, hogy az esztergomi és a tatabányai irodát a mai korszerű követelményeknek megfelelően felújítsák.

A két beruházás az energetikai felújításokat támogató KEHOP-pályázat támogatásával valósult meg, a két iroda mintegy 400 millió forintos korszerűsítéséhez a KEMKIK 143 millió forint támogatást nyert el.

A támogatással együtt az esztergomi iroda felújítására 279 millió, a tatabányai épületre csaknem 120 millió forintot fordítottak.

Esztergomban megőrizték a műemléki homlokzatot, a belső udvar felőli részen új ablakokat, szigetelést kapott az épület, korszerűsítették a fűtést, napelemeket szereltek fel. Az akadálymentesítés érdekében külső liftet építettek be, a tetőtérben pedig egy 50 fős konferenciatermet alakítottak ki.

Tatabányán az épület nyílászáróinak cseréje, külső szigetelés, födémszigetelés és napelemes rendszer kiépítése valósult meg.

Rovatok