Index Vakbarát Hírportál

Véletlenül több ember nevét is megváltoztatta a székesfehérvári anyakönyvi hivatal

2023. október 17., kedd 08:06

Egy székesfehérvári férfi teljesen véletlenül tudta meg, hogy megváltozott a neve. Mint kiderült, az anyakönyvi hivatal írta át a nevének utolsó betűjét, de ez épp elég ahhoz, hogy a férfi ne tudjon a cégének ügyeiben eljárni. A hivatalban azt mondták, hogy legalább 30 nap, míg visszaállítják a nevét.

Viniczay Zsolt 60 éves, és a születése óta ipszilonnal írja a nevét, sőt minden iratában így szerepelt, most mégsem így hívják hivatalosan. Ezt ő is csak pár hete tudta meg, véletlenül.

Az tűnt fel, hogy jött egy céges papír, amiben adatváltozásról tájékoztattak, a papír alapos átnézéséből derült ki, hogy a névváltozásról volt szó

– mondta az RTL Híradónak.

Az anyakönyvi hivatal pontos i-re változtatta a vezetékneve utolsó betűjét, de erről nem tájékoztatta.

Az anyakönyvi hivatalban rögtön fogadtak, tehát ilyen szempontból rendesek voltak. Rövid kérdés-felelek után kiderült, hogy mi az oka a névváltoztatásnak. Kiderítették, hogy a nagyapám, aki 1908-ban született, Viniczaiként, i-vel lett akkor anyakönyvezve

– idézte fel.

Azonban állítása szerint nagyapja már nagyon régen meghalt, de az ő sírján is ipszilonnal szerepel a neve. Az anyakönyvi kivonatát egyébként azért ellenőrizhették, mert unokája házasodni készül. Az anyakönyvi hivatalban azonnal kérte a neve visszaváltoztatását, de azt mondták, hogy az ügyintézés ideje legalább 30 nap.

Azonban addig nem tud eljárni például a cége ügyeiben sem, de a nemrég elhunyt édesanyja hagyatéki eljárásában sem tudja igazolni magát.

Emiatt írt egy háromoldalas levelet a hivatalnak, amiben leírta, mekkora problémát jelent ez neki, valamint családjának, mert több családtagja nevét is megváltoztatták.

A Híradó megkeresésére a székesfehérvári anyakönyvi hivatal azt közölte, hogy a konkrét ügyről nem adhatnak hivatalos tájékoztatást, de annyit elárultak, hogy 2014-ben vezették be az Elektronikus Anyakönyvi Rendszert, ahova a papíralapú anyakönyvekből folyamatosan töltik fel az adatokat.

Rovatok