Index Vakbarát Hírportál

Katonai célúvá minősítette a kormány a Déli Körvasút beruházását, így mégis megépülhet

2023. október 18., szerda 20:21

Megjelent egy új rendelet „a honvédelmi és katonai célú építményekre vonatkozó előírások veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról”, amire hivatkozva a kormány katonai célúvá minősítette a Déli Körvasút beruházást.

Katonai célúvá minősítette a kormány a Déli Körvasút beruházást egy kormányrendeletre hivatkozva, így nem kell betartania bíróság hatályos döntését, amely szerint nem végezhetők kivitelezési munkálatok a területen – közölte az Újbudai Önkormányzat.  

Az erről szóló végzés egy új kormányrendeletre hivatkozik, ami egyébként az önkormányzat szerint „rendelkezéseiben és szövegezésében olyan, mintha kifejezetten emiatt az ügy miatt született volna”.

Eszerint az így átminősített valamennyi, közigazgatási hatósági engedély felülvizsgálatára irányuló közigazgatási per kizárt. Mint ismert, Újbuda a civilekkel közösen, bíróságon támadta meg a beruházás környezetvédelmi engedélyét.

Az ítélet a kerületnek adott igazat, és azonnali jogvédelmet rendelt el, ezzel megtiltva a munkát a területen. Jelenleg zajlik az ismételt környezetvédelmi engedélyezési eljárás.

A rendelet miatt azonban ebben az átminősítést követően a következő peres eljárás esetén nincs helye a jogvédelemnek, tehát megkezdhetik az építkezést. 

Az önkormányzat szerint a kormány „ezzel a nem indokolt lépéssel elismerte, hogy törvényes úton nem hagyhatja figyelmen kívül a környezet védelmét”. 

Mint kiderült, Újbuda Önkormányzatának álláspontja változatlan: továbbra is nyitottak a szakszerű, megfelelően előkészített és a helyi társadalom szempontjait is figyelembe vevő megoldásra.

Rovatok