Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: a magyar kormány katonákat küld Afrikába

2023. október 18., szerda 10:13

A Honvédelmi Minisztérium benyújtotta a csádi katonai misszió indítására vonatkozó javaslatát a kormány nevében. A misszió 2024 tavaszán indulna, legfeljebb 200 fővel. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter már múlt héten ismertette a katonai misszió tervét.

Mint arról korábban beszámoltunk, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter október 13-án bejelentette, hogy Magyarország katonai missziót indít Csádba. A cél az, hogy megfékezzék a migrációt, továbbá humanitárius segítséget nyújtsanak. 

A Honvédelmi Minisztérium kedd éjjel közölte az MTI Országos Sajtószolgálatával, hogy

a kormány nevében benyújtották a csádi katonai misszió indítására vonatkozó javaslatot.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a csádi katonai misszióról elmondta, hogy katonaszakmai szempontból is jelentősnek számít, mivel a térségben jelen lévő más nemzetekkel együttműködésben, de önálló magyar szerepvállalásként indulhat el.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget oda kell vinni, ahol arra szükség van, ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy komplex támogatást nyújt az afrikai országnak. Szalay-Bobrovniczky szerint a brüsszeli bevándorláspárti politika nagy bajt hozott Európára. Elmondta, hogy erre az izraeli–gázai események és a brüsszeli terrortámadás európai következményei is figyelmeztetnek.

Magyarország továbbra is a béke megőrzését, a migráció megállítását és a határok védelmét tartja az első számú feladatnak

– tette hozzá.

A miniszter kiemelte, hogy a katonai misszió indítása azért fontos, mert a Száhel-övezetben lévő Csádnak kulcsszerepe van az afrikai migráció megfékezésében.

Amennyiben Csád instabillá válik, akkor teljesen átszakadhat a migrációs gát Európa felé.

A csádi elnök meghívására tervezett misszió célja Csád stabilitásának és ezáltal Európa és Magyarország biztonságának erősítése, az Afrika felől fenyegető újabb migrációs hullámok fékezése. A magyar katonák jelenléte erősíti a terrorizmus elleni küzdelmet, valamint segítik a Hungary Helps programban zajló humanitárius segítségnyújtás és helyi fejlesztések zavartalanságát.

A veszélyek korát éljük. Már két súlyos fegyveres konfliktus is zajlik, és milliószámra özönlenek a migránsok Európába Afrikából és a Közel-Keletről

– fogalmazott a honvédelmi miniszter, majd hangsúlyozta, hogy Magyarország kész további feladatokat vállalni Európa és Magyarország biztonságának megerősítéséért.

Rovatok