Index Vakbarát Hírportál

A Nébih figyelmeztet: a mezei pocok elleni szerek másra is veszélyesek lehetnek

2023. október 18., szerda 21:07 | aznap frissítve

Egyre nagyobb gondot okoz itthon a szántóföldeken a rágcsálók elszaporodása. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nem engedélyezi a mezei pockok irtására szolgáló szerekkel a teljes felületkezelést, ugyanis az más állatokra is veszélyes lehet.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához érkezett bejelentések szerint volt ahol a termés 60 százalékát vagy teljes egészét elpusztította a kártevő. Az uniós szabályozásnak megfelelő, forgatás nélküli talajművelés érintetlenül hagyja a mezei pockok járatait, állományuk az elmúlt év számukra kedvező időjárása miatt is növekedett. 

A gazdák az invázió ellen rágcsálóirtó szerekkel védekeznek, de azokat a járatokba nehéz bejuttatni, ezért inkább teljes felületkezelést alkalmaznak. A módszert azonban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a szer veszélyessége miatt nem engedélyezi – közölték az MTI-vel.

A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező rágcsálóirtók súlyosan károsítanák az élővilágot, az emberre is veszélyesek lehetnek – indokolta a hatóság a döntést.

A közlemény szerint szigorú kockázatcsökkentéssel lehet csak megelőzni, hogy más állatok is elfogyasszák a pocok elleni mérget, vagy a mérgezett példányokat.

A megfelelő elhelyezés mellett arra is figyelni kell, hogy a véralvadásgátlót tartalmazó készítményből csak a meghatározott adagot rakják ki, a pocoktetemeket gyűjtsék össze, távolítsák el a kiömlött csalétket, és gondoskodjanak folyamatos vadriasztásról.

− hangsúlyozta a Nébih. Hozzátették: a mezei pocok elleni, hatósági útmutatás szerinti védekezés egyaránt érdeke és feladata minden földhasználónak.

Rovatok