Index Vakbarát Hírportál

Sikertelen lett az ausztrál népszavazás, nem szabadulhatnak a brit koronától

2023. október 19., csütörtök 12:22

Sikertelen lett Ausztráliában az „őslakosok hangja” tanácsadó testületről kezdeményezett népszavazás, és ez visszaveti azokat a terveket is, hogy Ausztrália elszakadjon a brit koronától, és köztársasággá váljon – állapította meg csütörtökön Matt Thistlethwaite ausztrál miniszterhelyettes, aki a köztársaság kikiáltásának kérdéséért felel a canberrai kormányban.

Október 14-én szavaztak az ausztrálok arról, hogy a tanácsadó testület bekerüljön-e az alkotmányba, de a többség nem támogatta a kezdeményezést.

Emiatt csökkent annak esélye, hogy a közeli jövőben újabb népszavazást tartsanak, immár a köztársaság kikiáltásáról, hogy ausztrál elnök legyen az ország államfője a brit uralkodó helyett – mondta Matt Thistlethwaite.

Meglátásom szerint az ügy nincs teljesen elveszve, de az biztos, hogy ez most megnehezítette a dolgunkat

– mondta Thistlethwaite a Sky News Australianak. Hozzátette, „az ausztrálok vonakodnak egy újabb, a közeljövőben megrendezett népszavazástól”.

A munkáspárti Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök tavalyi megválasztásakor a kormányzati ciklus első három évére elsődleges fontosságú ügynek nyilvánította az „őslakosok hangja” népszavazást.

Albanese jelölte ki Thistlethwaite-et a köztársasággá válás megvalósításának irányítására,

és egy újabb népszavazás lehetőségét ígérte, abban az esetben, ha a 2025-ös választásokon újra a pártja nyer.

Ausztráliában II. Erzsébet brit uralkodó halálát követően erősödtek fel ismét a republikánus törekvések. A köztársaság kikiáltásáról 1999-ben már tartottak népszavazást, de a többség akkor nem támogatta a javaslatot.

Rovatok