Index Vakbarát Hírportál

Ismét Budapestre költözik egy neonáci program

2023. október 19., csütörtök 19:29

Budapest nemrég a nemzetközi szélsőjobboldali küzdősport-gálának, „a European Fight Nightnak” adott otthont, most pedig novemberben egy újabb nemzetközi szélsőjobboldali találkozó lesz. Ezúttal koncerteket tartanak a szélsőségesek.

November második hétvégéjén a szélsőjobboldali szélsőségesek két különálló koncertet terveznek. Egy meg nem nevezett helyszínen olyan fellépők lépnek színpadra, akik kifejezetten a rasszizmust, az antiszemitizmust és az erőszakot népszerűsítik, és vannak, akik több országban betiltott nemzetközi neonáci hálózatokhoz köthetőek – írja a Bellingcat.

Az „Európai Testvériség”, illetve a „Hands Across the Sea” elnevezésű koncerteken magyarországi, görögországi, lengyelországi és egyesült államokbeli együttesek lépnek fel.

Szervezőként a lap a Nordic Sun Recordsot, egy magyar szélsőjobboldali lemezkiadó és webshopot nevezett meg. A honlapjuk szerint a koncert Budapest IV. kerületében, Újpesten lesz, de pontos helyszínt egyelőre nem említettek. 

A Bellingcatnek adott nyilatkozatában a budapesti fővárosi rendőrség szóvivője azt mondta, hogy a testület

megteszi a szükséges intézkedéseket, ha bűncselekményre vagy annak előkészületére utaló információ érkezik. Szükség esetén együttműködünk hazai és külföldi kollégáinkkal.

Az Europol az év elején publikált jelentése szerint nagy jelentőséget tulajdonítanak a szélsőséges csoportok a személyes találkozóknak és a csoportos tevékenységeknek, valamint az ilyen alkalmakon az adománygyűjtésre is lehetőségük nyílik.

A koncerteket a neonáci Vér és Becsület (Blood and Honor) hálózat magyarországi ága promótálta a honlapján, Telegram-csatornáján. A Vér és Becsületet Németországban, Spanyolországban és Oroszországban is betiltották, a kanadai kormány pedig terrorszervezetnek nyilvánította még 2019-ben – jegyezte meg a lap.

Európai Harc Éjszakája

Nemrég a Fejér vármegyei Csókakőn rendezték meg az Európai Harc Éjszakája című neonáci küzdősport-gálát.

A rendezvénnyel kapcsolatban a rendőrség közleményt adott ki, amelyben közölte:

a sporteseménynek beállított militáns, neonáci küzdősport rendezvény ténylegesen egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan több száz radikális szimpatizáns érkezik Európa országaiból.

Csókakő polgármesterének emiatt magyarázkodnia is kellett, azt mondta, nem tudta, kinek adja oda a sportpályájukat.

Rovatok