Index Vakbarát Hírportál

Két év börtönbüntetésre ítélték a Quaestror-ügyben érintett Tarsoly Csabát

2023. október 19., csütörtök 18:01

A Kecskeméti Törvényszéken hozott ítélet a kétmilliárd forintos büntetőügy, a Quaestor-ügy egyik mellékszála. Tarsoly Csaba feleségét egy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

A Magyar Nemzet értesülése szerint két év szabadságvesztésre ítélte elsőfokon Tarsoly Csabát a Kecskeméti Törvényszék. Ez a kétmilliárdos hűtlen kezelés és pénzmosási büntetőügy, a Quaestor-ügy egyik mellékszála.

A lap úgy tudja, Tarsoly Csaba felesége, Tarsolyné Rónaszéki Erika egy év börtönbüntetést kapott.

A vádirat szerint Tarsoly Csaba közgazdász, a Questor-csoporthoz tartozó cégek egykori legfőbb tulajdonosa 2004 tavasza előtt megállapodott a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet vezetőjével egy kölcsönösen előnyös, ám jogellenes, korrupciónak minősülő gazdasági tevékenységben.

2,3 milliárdos vagyoni hátrányt okoztak

Tarsoly arra vállalkozott, hogy a Quaestor cégcsoporton keresztül a takarékszövetkezet vagyonából folyamatosan finanszírozza az elsőrendű vádlott fiának, a másodrendű vádlottnak a cégét, és ezt színlelt értékpapír-vásárlásokkal leplezik. A vádirat szerint a takarékszövetkezet vezetője cserébe azt vállalta, hogy a Quaestor-csoport kötelezettségeinek teljesítéséhez szükséges forrásokat biztosítja a szövetkezet pénzéből.

A vádlottak 2004 és 2010 között több mint 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a takarékszövetkezetnek, amelyből több mint 500 millió forint eredetét leplezték úgy, hogy fiktív jogcímmel átutalásokat hajtottak végre és hozzányúltak a házipénztárhoz

– áll a vádiratban.

Tarsoly Csaba ellen a Quaestor-ügyben továbbra is folyamatban van az eljárás a Fővárosi Törvényszéken.

Rovatok