Index Vakbarát Hírportál

Lassan keresztet vethetünk a Biodómra

2023. október 20., péntek 09:41

Bősz Anett főpolgármester-helyettes szerint hiába kezdődött el a fűtési szezon, ezen a télen nem fogják fűteni a Biodómot, és nem tudják fedezni a létesítmény fenntartási költségeit.

„Hiába kezdődött el a fűtési szezon, az évek óta félkészen álló Biodóm temperálását nem kezdték el, és ezen a télen nem is fűtik majd. A Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit” –  mondta Bősz Anett, a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a Népszavának, aki szerint a fővárosi vezetés többször jelezte, hogy a kormányzati megszorítások miatt Budapest nem tudja fedezni a félkész létesítmény fenntartási költségeit. Eddig halogatta ezt a végső lépést, de most már nincs hová hátrálni.

A Fővárosi Állat és Növénykert (FÁNK) összesítése szerint csak 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása.

Bősz szerint az állatkert vezetése engedélyt kapott a félkész létesítmény hasznosítására, például koncertek, konferenciák, filmforgatás vagy éppen kórusverseny helyszíneként, de a bevétel nem haladta meg a 36 millió forintot, ezért a fenntartó fővárosi önkormányzatnak havi 50-53 milliót kellett költenie a Biodómra.

A városvezetés már tavaly jelezte, hogy gyorsan eljöhet az a pillanat, amikor a városvezetésnek döntenie kell: az idősotthonait, szociális intézményeit fűti, működteti vagy egy üres, hasznavehetetlen építményre költ. Idén nyár elején a főpolgármesteri kabinet úgy döntött, hogy nem költ a továbbiakban az állam által megrendelt és finanszírozott, de be nem fejezett beruházásra

– fogalmazott Bősz Anett, hozzátéve, hogy a fővárosi állatkert további szakmai fejlődését, ismeretterjesztést páratlan módon segítené, a fővárosiak számára különleges élményt nyújthatna az eredetileg elképzelt pompájában megnyíló Biodóm.

A végletekig kivéreztetett fővárosnak azonban nincs forrása a befejezésre, és most már a beláthatatlan ideig húzódó fenntartásra sem

– mondta a főpolgármester-helyettes. A befejezés költségét az önkormányzati választások után 13-17 milliárdra becsülték, de városvezető szerint ennek a többszörösére, nagyságrendileg 60 milliárd forintra lenne szükség a létesítmény berendezéséhez, állatokkal, növényekkel való benépesítéséhez.

A kormány elvárja, hogy a főváros fejezze be a beruházást, mert Gulyás Gergely szerint már így is kétszer annyi pénzt adtak rá, mint amennyit Budapest kért.

Rovatok