Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Biztonsági garanciákat kell teremteni, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen barbárság

2023. október 20., péntek 17:05

A magyar kormány számára kiemelt jelentőségű az együttműködés a német szövetségi kormánnyal – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Berlinben az MTI szerint.

Wolfgang Schmidt kancelláriaminiszterrel folytatott megbeszélése után a közmédiának adott nyilatkozatában Gulyás Gergely kiemelte, hogy Németország „minden nehézsége ellenére” az Európai Unió legerősebb tagállama, így természetes, hogy az EU-s kapcsolatok szempontjából is meghatározó fontosságú az együttműködés.

A magyar kormány törekszik is arra, hogy az EU-t érintő legfontosabb kérdésekben egyeztessen a német szövetségi kormánnyal, és „ahol lehet, egyetértésre jussunk” – mondta Gulyás Gergely.

Rámutatott, hogy a 2021-es németországi kormányváltás – a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalíciójának megalakítása – óta már harmadszor találkozott az SPD-s kancelláriaminiszterrel.

Gulyás Gergely pénteken a német fővárosban hivatalos találkozók mellett beszédet mondott az 1956-os forradalom évfordulójára a magyar nagykövetségen rendezett ünnepségen.

A politikusok és diplomaták – köztük Ron Prosor, Izrael németországi nagykövete – részvételével tartott rendezvényen a Hamász palesztin szélsőséges iszlamista szervezet támadásáról szólva kiemelte, hogy Magyarország szolidáris a „rettenetes terrortámadás” alatt álló Izrael polgáraival, és támogatja Izrael önvédelemhez fűződő jogát. Ennek a jognak az érvényesítésével „biztonsági garanciákat” kell teremteni arra, hogy „soha többé ne fordulhasson elő ilyen barbárság”.

Oroszország Ukrajna elleni támadásával kapcsolatban aláhúzta, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót és azt vallja, hogy Ukrajna területi integritása érinthetetlen, ugyanakkor „meggyőződésünk, hogy a fegyverszünet és a béketárgyalások jelentik a legjobb esélyt Ukrajnának”.

1956-ról a többi között kifejtette, hogy Magyarország az Európai Unió egyetlen tagállama, amelyben a miniszterelnök nemcsak beszél a szabadság és a demokrácia jelentőségéről, hanem már a kommunista diktatúra idején is tett az 56-os forradalom követeléseinek megvalósulásáért.

Hozzátette, Magyarország NATO- és EU-tagként „hűséges szövetséges”, amely elfogadja és végrehajtja a közös döntéseket, de az 56-os forradalom, „1956 nemzete” határozottan képviseli a véleményét a döntéshozatali folyamatban és mindent megtesz azért, hogy véleménye érvényesüljön.

Magyarország az „erős tagállamokra” épülő „erős Európában érdekelt” – húzta alá Gulyás Gergely, kifejtve, hogy a külső, nem a kontinenshez tartozó hatalmak érdekszférái miatt megosztott Európa évtizedeivel szemben ma egyedül a kontinens államain múlik az egység.

Így a magyar–német együttműködéstől is függ, hogy sikerül-e a gyorsan változó világban megőrizni erősnek Európát, és sikerül-e világpolitikai tényezővé tenni, olyan szereplővé, amely „nem vazallusa senkinek, és a saját érdekei, az európai érdek alapján alakítja kapcsolatait a világ más részeivel” – mondta Gulyás Gergely.

Rovatok