Index Vakbarát Hírportál

Csökken a városaink népessége, ez pedig hatással lesz az önkormányzati választásokra

2023. október 20., péntek 07:41

A fővárosban és több vidéki városban is megszűnnek egyéni választókerületek, ezáltal kevesebb mandátumhoz lehet jutni a jövő évi önkormányzati választásokon júniusban. Az egyéni választókerületek megszűnésének oka a lakosságszám csökkenése. De van, ahol eltörlik a választókerületi rendszert, máshol pedig teljesen újakat rajzolnak.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) megküldte a Helyi Választási Irodák (HVI) vezetőinek azt, hogy az illetékességükbe tartozó településen módosítani szükséges-e az önkormányzati egyéni választókerületek számát vagy annak határait különböző okokból kifolyólag. A földrajzi szempontból izgalmas részek azonban a tízezer fő feletti településeken kezdődnek, hiszen ezekben a képviselőtestület nagyobb részét egyéni választókerületekben választják meg, míg a kisebbik része kompenzációs listáról jut be a testületbe – hívta fel a figyelmet a változásokra a Választási földrajz elnevezésű Facebook-oldal. 

A legegyszerűbb változás a rendszerben, amikor az adott településen még soha nem volt egyéni választókerületi rendszer, mert még 2019-ben is tízezer fő alatt volt a népessége, 2023. szeptember elsején azonban már átlépte ezt a határt, ezáltal a jegyzőnek teljesen a nulláról új kerületeket kell meghatározni (10 és 25 ezer fő között nyolcat). Ebbe a kategóriába négy település tartozik bele:

További hét településen is változik a választókerületi rendszer, ugyanis el kell törölni ezeket és át kell állni az egyéni listás választási rendszerre, mivel ezeken tízezer fő alá csökkent a népesség. Ezáltal az egyéni kerületekkel rendelkező települések száma is hárommal csökken. Ebbe a kategóriába:

Az előző két kategóriában a helyzet egyértelmű, vagy teljesen új kerületeket kell létrehozni, vagy egy teljesen másik (kerületektől mentes) rendszerre szükséges átállni. A harmadik esetben azonban a városok népessége annyit csökkent, hogy kerületeinek számát csökkenteni szükséges, mivel átlépett olyan értéket, ahol változnak az egyéni mandátumok számai. Városaink népessége inkább csökken, mint növekszik, ezért 12 településen kevesebb lesz az egyéni választókerületek száma

Rovatok