Index Vakbarát Hírportál

Bírságot kapott a Médiatanácstól a Kossuth rádió

2023. október 20., péntek 06:47

A Kossuth rádió délelőtti magazinműsorában olyan dolgok hangzottak el, amik káros hatással lehetnek a hat éven aluli hallgatókra – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, mely 100 ezer forintos bírsággal büntette a kihágást. A radiocafé és a Rádió Antritt is kapott bírságot szerződésszegésért.

Az egyik hallgató bejelentésére vizsgálta a Médiatanács a Kossuth rádió Vendég a háznál című műsorának június 23-án sugárzott „Válasz-utak” című szegmensét. A korhatárra tekintet nélkül sugárzott műsorban elhangzottak az NMHH szerint káros hatással lehettek a hat éven aluli hallgatókra, így a nem megfelelő korhatár-besorolás miatt a műsor szolgáltatója, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-re 100 ezer forintos bírságot kapott.

Mások is kaptak

A Szekszárd 105,1 MHz frekvencián elérhető, kereskedelmi jellegű Rádió Antritt július 14. és 20. között sugárzott műsorainak hatósági ellenőrzésekor az NMHH megállapította, hogy a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok és a szöveg aránya a vizsgált adáshét minden napján és heti szinten is alulteljesítette a szerződésben vállalt értékeket. A Médiatanács ezért 40 ezer forint bírságot szabott ki a szolgáltatóra.

A radiocafé közösségi rádió (Budapest 98,0 MHz) június 12. és 18. közötti műsora is alulteljesítette a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok arányára vonatkozó vállalásait. Előírás szerint a heti műsoridő legalább kétharmadát közszolgálati műsorszámokkal kellett volna kitölteni, de mivel ez sem sikerült, a Médiatanács 30 ezer forint összegű bírsággal sújtotta a közösségi rádió szolgáltatóját.

Rovatok