Index Vakbarát Hírportál

Újabb majomhimlős esetet azonosítottak Magyarországon

2023. október 21., szombat 16:15

Az október 9–15. közötti időszakban tömeges közösségi gastroenteritis-járványról nem érkezett jelentés, ugyanakkor egy majomhimlős esetet ismét diagnosztizáltak – írja az Economx a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ friss jelentése nyomán.

A 41. héten hazánkban ismét diagnosztizáltak majomhimlő-megbetegedést. Egy fővárosi, 32 éves magyar férfi beteg szexuális úton fertőződött, az eset hazai eredetű. A klinikai diagnózist a laboratóriumi vizsgálatok alátámasztották – áll a dokumentumban.

Hozzátették, egy hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést is diagnosztizáltak Békés vármegyében.

Ezenfelül három importált maláriamegbetegedést is jelentettek. Egy Magyarországon élő, 30 éves nigériai származású férfi és tizenöt hónapos gyermeke betegedett meg. A lappangási időben Nigériában jártak családlátogatáson.

A harmadik beteg egy 55 éves magyar férfi, a beteg az inkubációs időben Pápua Új-Guineában és Indonéziában járt – tették hozzá.

A központ jelentése szerint a héten egy hazai eredetű hantavírus veseszindróma diagnózissal jelentett megbetegedés is nyilvántartásba került. Az 50 éves magyar férfi betegnél a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok Dobrava hantavírus kórokozót azonosítottak.

Rovatok