Index Vakbarát Hírportál

Havi 10 millió forintot keresett az orvos, aki három helyen ügyelt egyszerre

2023. október 22., vasárnap 06:56

Ápoló- és orvoshiánnyal küzd a magyar egészségügyi ellátórendszer, a probléma miatt a szakemberek egyszerre több helyen is dolgoznak. Ebből adódóan egy orvos hivatalosan havi 1528 órát dolgozott, amiért 10 millió forintot kapott. Az egészségügyi államtitkár szerint a többszörös foglalkoztatottságnak véget kell vetni, a MOK területi elnöke szerint azonban ez a rendszer összeomlásához vezetne.

Országszerte probléma az orvoshiány, sok orvos ezért több helyen is vállal munkát. A Népszava közölte, az egészségügyi államtitkár szerint ez többletkiadásokat termelhet a kórházaknak. 

Természetesen mi sem vagyunk szentek és tiszták, vannak trükkök a kórházak részéről is, amiket be kell vállalnunk, hogy ezeket felszámoljuk. Az egyik ilyen például, hogy körbefoglalkoztatjuk az orvosainkat

– mondta Takács Péter. Hozzátette, a költségvetési felügyelők és a pénzügyminisztériumi ellenőrök közös vizsgálata talált olyan doktort, aki egy hónapban 1528 órát dolgozott. A szakorvos eszerint egy helyen főállásúként, három másik intézményben pedig készenléti ügyeletben volt gyakorlatilag napi 0–24 órában.

Az érintett orvos munkájáért havonta több mint tízmillió forintot kapott.

Takács Péter azt mondta, „üzenem a főigazgató kollégáknak, hogy ennek vége van”.

„Ez az, ami a rendszert életben tartja”

Az RTL az ügy kapcsán felkereste a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron vármegyei elnökét, Szijjártó Lászlót, aki közölte, ez az eset nem általános, és szerinte

átgondolatlan lépés lenne megszüntetni az orvosok többszörös foglalkoztatottságának lehetőségét.

„Olyan fokú krízishelyzet alakult ki az egészségügyi ellátórendszerben, amit borzasztóan nehéz kezelni, és ennek fő oka az ápolóhiány és az orvoshiány” – közölte Szijjártó László. Hozzátette, a betegellátást veszélyezteti, ha a jövőben nem dolgozhatnak több helyen az orvosok.

Ez az, ami a rendszert nagyon sok helyen még életben tartja, még működőképesen tartja, még ellátáshoz juthatnak emiatt több helyen a betegek. Amikor ezt megszüntetik, akkor tömegesen lesznek kórházi osztályok, különöző ellátóhelyek, ahol már meg fog szűnni az ellátás

– mondta a területi elnök.

Az RTL arról kérdezte a Belügyminisztériumot, hogy pontosan mekkora problémát jelent a körbefoglalkoztatottság, illetve milyen intézkedéseket hoznak majd a felszámolására. A minisztérium közölte: „A kérdésben végleges döntés még nem történt.”

Rovatok