Index Vakbarát Hírportál

Svéd NATO-csatlakozás – „Ismét szégyenkeznie kell Magyarországnak”

2023. október 24., kedd 15:25

Rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezte az MSZP a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának ügyében. Tóth Bertalan, a szocialista párt frakcióvezetője ismertette a választ.

„Ismét szégyenkeznie kell Magyarországnak, a kormánypártok továbbra is gáncsolják a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját, annak ellenére, hogy az MSZP ma rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezte az azonnali döntés érdekében” – közölte Tóth Bertalan egy keddi videójában.

Az MSZP frakcióvezetője kifejtette: Magyarország biztonságát a NATO-tagság garantálja, a katonai szövetséget pedig Svédország csatlakozása csak tovább erősítené. Éppen ezért a szocialista politikus szerint érthetetlen, hogy a kormánypártok miért nem ratifikálják a svédek csatlakozását.

Hiába kezdeményezte a Házbizottságon az MSZP a svéd NATO-csatlakozásról szóló szavazás napirendre vételét, a Fidesz erre nemet mondott, a kormánypártok továbbra is mondvacsinált indokokkal halogatják a ratifikációt. Ugyan a Külügyi Bizottság és a külügyminiszter kitart állítása mellett, miszerint nem Magyarország lesz az utolsó, aki megszavazza a csatlakozást, a török parlamentben már elindult a folyamat, éppen ezért itt az ideje, hogy hazánk esetében is pont kerüljön ezen szégyenteljes időszak végére, amit a Fidesz-frakció és a kormány tagjai okoztak

– fogalmazott Tóth Bertalan.

Az MSZP azután kezdeményezte a rendkívüli házbizottsági ülés összehívását, hogy kiderült: Recep Tayyip Erdogan elnök már benyújtotta a török parlamentnek a Svédország NATO-tagsági kérelmét jóváhagyó törvényjavaslatot.

Németh Zsolt, a Külügyi Bizottság kormánypárti vezetője korábban azt mondta, hogy szeptember közepén kerül az Országgyűlés elé a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának kérdése. Orbán Viktor pedig arról beszélt, hogy „nem mi leszünk az utolsók, akik jóváhagyják Svédország csatlakozását”.

Az atv.hu kérdésére Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének sajtóosztálya közölte: „Nincs változás a kormánypártok álláspontjában, a magyar parlament szuverén, a saját menetrendje szerint halad.”

Rovatok