Index Vakbarát Hírportál

Magyar Levente: Elfogadhatatlan, hogy a román hatóságok csak passzív szemlélői a kegyeletsértésnek

2023. október 25., szerda 13:47

Az úzvölgyi katonatemető ügyében egyeztetett a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a budapesti román nagykövet.

Magyar Levente a budapesti román nagykövettel egyeztetett az úzvölgyi katonatemető ügyében, aki fellépést ígért a kegyeletsértő eseményekkel szemben – írja az MTI.

Magyar Levente elmondta, hogy a múlt hétvégén újra „gyalázatos” események zajlottak az úzvölgyi katonatemetőben, ahol korábban román szélsőségesek beleástak a hősi halottak sírjaiba, valamint piknikeket rendeztek.

A román szélsőségesek magatartása és tettei a civilizációs normákkal összeegyeztethetetlenek, Magyarország számára pedig elfogadhatatlan, hogy a román hatóságok csak passzív szemlélői ezeknek a kegyeletsértő eseményeknek annak ellenére, hogy nyáron született egy jogerős bírósági ítélet, amely alapján el kellett távolítani az illegálisan elhelyezett betonkereszteket

– mondta az államtitkár.

Ezért kedden egyeztetett a budapesti román nagykövettel, miként tudná a két ország megnyugtatóan és hosszú távon kezelni ezt a kérdést, és arra jutottak, hogy az illetékes hatóságoknak meg kell állapodniuk egy hosszú távú rendezési stratégiában.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy ez nemcsak a kétoldalú kapcsolatok szempontjából sérelmes, hanem az alapvető emberi értékeket is lábbal tiporja.

Rovatok