Index Vakbarát Hírportál

Fordulat a parlamentben, egyetértés volt a kormány és az ellenzék között a Hamász akciói miatt

2023. október 25., szerda 11:23

Az Országgyűlés szerdai ülésén kormánypárti kezdeményezésre 168 igen – tehát ellenzéki képviselők is támogatták –, 2 nem, valamint 4 tartózkodás mellett megszavazták A terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozatot, ami az Izraelben történtekről szól.

A terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról címet viselő politikai nyilatkozatot Kocsis Máté, valamint Simicskó István, a kormánypárti frakciók vezetői nyújtották be.

A politikai nyilatkozat négy pontja:

  1. Az Országgyűlés elítéli a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását, és együttérzését fejezi ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket. 
  2. Magyarország elítéli a terroristákat, és az áldozatok oldalán áll. A terrorizmus áldozatainak joguk van megvédeni magukat, és megtenni az ahhoz szükséges lépéseket, hogy a támadás ne ismétlődhessen meg. Magyarország elismeri Izrael jogát az önvédelemre. Ugyanakkor el kell kerülni, hogy a terroristák elleni háború államok közötti háborúvá váljon. Az Izrael és az arab országok közötti viszony rendezésében történelmi áttörést jelentő Ábrahám-megállapodásokra épülő békefolyamatot fenn kell tartani.
  3. Az Országgyűlés felhívja a figyelmet arra, hogy az Európába ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett tömegek, akik között ott vannak a terror hívei, a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai is, közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek az európai polgárok, illetve a kontinens biztonságára. Ez a felelőtlen és elhibázott migrációs politika egyenes következménye.
  4. Az Európai Unió Tanácsa korábban közös álláspontot fogadott el a terrort támogató, terrorcselekményekben részt vevő szervezetekről, melyet Magyarország irányadónak tekint. Hazánk mindig is küzdött a terrorizmus ellen, és már akkor terroristaként kezelte ezen szervezetek tagjait, amikor nem engedte be őket az ország területére. Hazánk fizikai és jogi határzárral védi határait az illegális bevándorlással szemben, ezzel távol tartja a migrációval együtt járó terrorista veszélyt, és garantálja a magyar állampolgárok biztonságát. Elvárjuk, hogy ezt az álláspontot az Európai Unió minden eszközzel támogassa!

Az általános indoklásban úgy fogalmaztak, hogy „a politikai nyilatkozat szövege az előterjesztő akaratának kinyilvánítása, annak szükségességét és indokát a nyilatkozat szövege támasztja alá”.

Momentum: Fidesz kreálta politikai bábszínház

A Momentum már a szavazás előtt jelezte, hogy teljes közösségük „határozottan elítéli azt a terrortámadást, amit ártatlan civilekkel szemben követtek el Izraelben. Szolidaritásunkat fejezzük ki az áldozatok felé, és együttérzünk az elhunytak családtagjaival, rokonaival, barátaival. Nem véletlenül kezdeményeztük már korábban is, hogy szolidaritásunkat akképpen is fejezzük ki, hogy izraeli színekkel világítjuk ki az Országházat – azonban ezen kezdeményezésünket szó nélkül hagyta a kormányzó párt”.

A Fidesz Országgyűlés elé terjesztett politikai nyilatkozata összemossa a terrorizmust és a bevándorlást, amivel nem a fennálló válságot akarják megoldani, csak önös belpolitikai érdekei szerint cselekednek. A Momentum parlamenti frakciója nem vesz részt a Fidesz kreálta politikai bábszínházban. Nem veszünk részt ezen a szavazáson

– hangsúlyozták a párt közleményében.

DK: Hiányos, de támogatjuk

A Demokratikus Koalíció támogatja a terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozatot, bár a párt szerint az problémás részeket tartalmaz, illetve hiányos – közölte szerdai, online sajtótájékoztatóján a DK frakcióvezető-helyettese.

Arató Gergely hangsúlyozta, a DK javasolta, hogy a szövegben tegyék egyértelművé, hogy a Hamász terrorszervezet, de ezt a törvényalkotási bizottság keddi ülésén a fideszes többség leszavazta.

A Demokratikus Koalíció ennek ellenére támogatja a kormánypárti javaslatot, mert 

a terrortámadás elítélése, az Izraellel való szolidaritás kifejezése, Izrael önvédelmi jogának elismerése, valamint az áldozatok iránti kegyeletük és együttérzésük erősebb és fontosabb, mint az, hogy a nyilatkozatban vannak problémás részek és hiányosságok.

Az ellenzéki képviselő hozzátette, ugyan nem értik, hogy a Fidesznek miért jelent problémát nyíltan kimondani, hogy a Hamász terrorszervezet, és a kormánypárt miért az Európai Unióra „mutogat a terrorizmus veszélye miatt, amikor ők engedtek ki közel 1400 embercsempészt a börtönből”, de fontosabb, hogy ebben az ügyben, a terrorizmus elítélésében és Izrael támogatásában kinyilvánítsák a DK egyértelmű szándékát és akaratát.

Az Országgyűlés keddi ülésén kiabálásig fajult a vita, miközben Orbán Viktor miniszterelnök egy trófeát kapott, a részletekről itt olvashat.

Rovatok