Index Vakbarát Hírportál

Halált okozó ittas járművezetés miatt emelt vádat az ügyészség Vas vármegyében

2023. október 25., szerda 13:10

A Szombathelyi Járási Ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt emelt vádat azzal a letartóztatott férfival szemben, aki ittasan okozott balesetet, amelynek az utasa kirepült az autóból, és a helyszínen elhunyt.

A vádirat szerint a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt álló, vezetői engedéllyel nem rendelkező elkövető 2022 decemberében közepes fokban ittasan vezetett személyautót Halastó felől Hegyhátsál irányába a megengedett legnagyobb sebességet meghaladóan.

A közlekedése során egy emelkedő után a közúton 130-140 kilométer per óra sebességgel az autóval az útpadkára, majd a szántóföldre sodródott, ahol a személygépkocsi felcsapódott a levegőbe, többször megperdült a tengelye körül, legalább ötször a talajnak ütközött, majd átrepült egy URH-állomás kerítése felett, és a tetőlemezén állt meg.

Az elkövető és utasa a biztonsági övüket nem használta, és a gépkocsinak a levegőben pörgése közben kizuhantak az autóból.

A gépjármű utasa a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Amennyiben a biztonsági övét szabályszerűen használja, legfeljebb súlyos sérüléseket szenvedett volna el a sértett.

A vádlott – aki a balesetben nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett el – a cselekményével megszegte a KRESZ vonatkozó rendelkezéseit, azaz vezetői engedély nélkül, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt úgy vezette a járművet, hogy a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt, személygépkocsival lakott területen kívül egyéb úton a megengedett 90 km/h sebességnél gyorsabban haladt.

A sértett és a vádlott is megszegte a KRESZ azon rendelkezését, hogy biztonsági öv becsatolásával nem rögzítette magát.

A járási ügyészség börtönbüntetés, közügyek gyakorlásától eltiltás és közúti járművezetéstől végleges hatályú eltiltás kiszabását indítványozta a visszaeső vádlottal szemben, akinek a büntetőjogi felelősségéről a Körmendi Járásbíróság fog dönteni.

Rovatok