Index Vakbarát Hírportál

Itt az ősz, ideje bewhiskyzni

2023. október 26., csütörtök 13:51

Beköszöntött az ősz, de az események nem állnak le, hétvégén is számos programlehetőség kínálkozik azoknak, akik nem szeretnének otthon, bekuckózva pihenni.

Szombaton és vasárnap a Whisky Show kétnapos rendezvényén találkoznak a nemzetközi whisky- és párlatkultúra jeles képviselői. A nemzetközileg is elismert budapesti Whisky Show-n a világ különböző pontjairól érkeznek kiállítók, ahol mintegy 60 standnál lehet majd megkóstolni az italokat a Millenáris B épületének Nagycsarnokában.

Töklámpásokkal telik meg a Hősök tere október 28-án. Ezen a napon 19 órától minden érdeklődő elhozhatja az otthon elkészített kreálmányait, valamint néhány tartós élelmiszert, az eseményen ugyanis jótékonysági gyűjtést szerveznek a Gyermekétkeztetési Alapítvány számára.

Négy év és egy újabb tagcsere után október 28-án ezúttal ismét az A38 Hajó színpadán koncertezik az experimentális, indie rockot a jazzel ötvöző belga zenekar, a dEUS. Az 1991-ben alakult formáció With Worst Case Scenario, In A Bar, Under The Sea és a The Ideal Crash című albumait minden idők három legjobb európai indie-albumaként tartják számon.

A Magyar Nemzeti Galériában, október végétől látható kiállítás egy olyan fiatal művészgeneráció gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltozás után, az 1990-es években a szabadságot, a gazdasági és kulturális nyitottságot felszabadító élményként élte át. Ebben az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a DJ-kultúra, a partik új vizuális világa meghatározó inspirációt jelentett, ami a művek vizualitásában, a bennük felvetett kérdésekben is megjelent.

A TechnoCool című tárlat a vizuális kultúrán, a flyerek és lemezborítók világán, az irányt mutató elektronikus zenéken keresztül nem csak az akkor volt fiatalokat invitálja negyed évszázados visszautazásra az időben. A kiállítás több mint félszáz alkotó művein keresztül a különböző médiumok – festészet, objekt, fotó, print, videó és kismértékben a számítógép-alapú művészet – kilencvenes évekbeli alakulását mutatja be. Az izgalmas és a mai napig újszerűnek ható képi világot megjelenítő műalkotásokat látványos, több zenehallgatási, videós és edukációs ponttal kiegészített enteriőrben láthatják a kilátogatók.

A vasárnap is tartogat izgalmakat

Akit érdekel egy színházi próbafolyamat, a rendezői instrukciók és egyáltalán egy előadás születése, annak érdemes megnézni a Színházrendezők viadalát. Persze mivel a Momentán Társulatról van szó, nem valós rendezésekre számíthatnak a kilátogatók, hanem olyanokra, amelyek adott esetben, adott körülmények között akár meg is valósulhatnának. Például tragikus királydrámák, vérbő vígjátékok, gimnáziumi kötelezők és posztmodern abszurdok – sosemvolt, mégis olyannyira ismerős színdarabok Shakespeare, Csehov, Beckett vagy épp Spiró György stílusában. Az pedig, hogy végül melyik improvizált színdarab valósul meg, a közönség szavazatain múlik.

A MonoNeon művésznév Dwayne Thomas Jr. amerikai basszusgitárost, kísérleti zenészt, énekes-dalszerzőt rejti. A tehetséges zenész az utolsók egyike volt, akik együtt zenélhettek Prince-szel, Nas 2020-as King's Disease című lemezén való közreműködéséért pedig Grammy-díjat is kapott. Október 29-én az Akvárium KisHalljában lép fel.

Végre Budapestre is eljött a Garden of Lights varázslatos multimédia-kiállítása. Október 20-án, 17 órakor nyitotta meg kapuit a Garden of Lights és a 250 éves Füvészkert közös szervezésében az Alice Csodaországban bámulatos mesevilága. A kiállítás lengyel megálmodói arra törekednek, hogy a „fénymesék” körbejárják a világot. Ennek keretében érkezett az idei szezonban Budapestre a produkció, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt csodás kikapcsolódás a téli estékre.

Rovatok