Index Vakbarát Hírportál

A csok plusz rázhatja fel Csipkerózsika-álmából a lakáspiacot

2023. október 26., csütörtök 12:27

Hullámokat indíthat a lakáspiacon a csok plusz, rövid távon komolyabb drágulással ugyanakkor nem kell számolni – ez derült ki egy elemzésből, mely részletes betekintést ad abba, hogy az új konstrukció kinek és mire ad lehetőséget.

Mint ismert, a kormány szerdai döntése után teljesen átalakul a csok. A január elsejétől életbe lépő változás a hitelpiac mellett a lakáspiacot is felforgathatja, utóbbiról az ingatlan.com és a money.hu készített egy elemzést, melyben a szakértők leszögezték: az alapvetően a babaváró támogatás logikáját követő csok plusz maximális értékhatáron belül valódi segítséget adhat a gyermeket vállaló családoknak mind az első lakás megvásárlásához, mind a nagyobb lakásba történő költözéshez.

Alapvető különbség a mostani támogatási rendszerhez képest, hogy feltétel nélküli vissza nem térítendő támogatás nincs a csok pluszban, ugyanakkor a tőkeelengedésnek köszönhetően két gyermek vállalása esetén legalább háromszorosára, három gyermek esetén pedig duplájára nő a jelenlegi támogatás összege. Emellett a mostani információk szerint nem tesz különbséget az új és használt lakóingatlanok között a program

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, kiemelve, hogy az első lakás esetén maximum 80 milliós, nagyobba költözés esetén pedig legfeljebb 150 milliós lakóingatlanhoz lehet igényelni – gyerekszámtól függően – 15, 30 és 50 millió forintos kedvezményes hitelt. A kölcsön tőkerésze a bevállalt második gyermek megszületése és minden további gyermek után 10-10 millió forinttal mérséklődik.

Hullámverés jöhet a lakáspiacon

A szakember úgy véli: a csok plusz miatt rövid távon két okból sem kell komolyabb drágulással számolni.

Egyrészt a lakáspiacról az elmúlt másfél évben a vevők 40 százaléka eltűnt a magas hitelkamatok miatt, aminek következtében az árak csökkenésnek indultak. A csokos vásárlók pedig eddig is kevesebben voltak, mint a lakástámogatás nélküli vevők, ráadásul a jövőre hatályba lépő csok plusz már csak a gyermeket vállaló családok számára lesz elérhető. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a csok plusz alapesetben egy visszafizetendő kedvezményes hitel, amit az eladók sokkal kevésbé tudnak beárazni, mint egy vissza nem térítendő támogatást

– fogalmazott Balogh László, aki ezzel együtt megjegyezte azt is: annak ellenére, hogy a csok plusz árnövelő hatása korlátozott, a lakáspiaci forgalmat közvetlenül és közvetve is élénkítheti.

„A magas hitelkamatok miatt leállt a lakáspiaci körforgás, mert a hitelből vásárló vevők hiányában azok sem tudtak továbbköltözni, akik hitel nélkül, de a meglévő lakásuk eladásából finanszírozták volna következő otthonukat. Ha a csok plusznak köszönhetően több ezer elsőlakás-vásárló fiatal és nagyobb otthonba költöző család jelenik meg az ingatlanpiacon, akkor az újraindíthatja a lakáspiaci folyamatokat. Ezzel pedig azok az eladók is jól járhatnak, akik nem vesznek igénybe állami támogatást a továbbköltözéshez” – mutatott rá a vezető gazdasági elemző.

Mennyibe kerülnek a csok pluszra alkalmas lakások?

Az összes magyarországi eladó lakás és ház kínálata több mint 154 ezer hirdetést tesz ki az ingatlan.com-on, aminek 91 százaléka megfelel a továbbköltözés esetén meghúzott maximum 150 millió forintos értékhatárnak. A csok pluszra jogosult, gyermekvállalást tervező házaspárok várhatóan a maximum 300 négyzetméteres családi házak, valamint a legfeljebb 150 négyzetméteres lakások közül válogathatnak majd. 

Korponai Levente, a money.hu vezetője kiemelte, hogy a csok pluszhoz rendelt, gyerekszám függvényében maximum 15, 30 és 50 millió forintos kedvezményes, 25 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete havi 71–237 ezer forint lehet. Ez a jelenlegi kamatkörnyezetben legalább havi 35–115 ezer forintos megtakarítást jelent az ugyanilyen összegű piaci lakáshitelek törlesztőjéhez képest. Ráadásul amennyiben az új támogatás mellett a babavárót is igénybe veszi a gyermeket tervező házaspár, akkor nagymértékben javul a mozgástere az otthonválasztásban akár saját pénz nélkül is, hiszen a babaváró hitel önerőként is felhasználható.

Sok még a nyitott kérdés

Korponai Levente szerint a jelenlegi támogatásra jogosultakat sürgeti az idő, ha szeretnék kihasználni a vissza nem térítendő támogatást és a meglévő gyerekekre igényelhető kedvezményes hitelt, hiszen az eredeti konstrukciót már csak az év végéig lehet igényelni. A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy egyelőre csak a csok plusz sarokparamétereit ismertette a kormány, maradt bőven fontos nyitott kérdés – ilyen például az illetékmentesség további sorsa –, sok függ majd a novemberben megjelenő részletszabályoktól.

Balogh László beszélt arról is, hogy a csok plusz a lakásvásárlás mellett lehetőséget ad majd a vásárlással egybekötött felújításra is. A lakástámogatási rendszer jövőre várhatóan kiegészül egy új, meglévő lakások energetikai korszerűsítését célzó otthonfelújítási programmal is, ám erről konkrétumokat még nem lehet tudni.

Rovatok